Det handler om at være aktiv
Noget af det vigtigste, der kom ud af Projekt Behandlerteam, var opdagelsen af, hvor vigtigt det er, at mennesker selv går aktivt ind i deres egne behandlingsforløb.
Projekt Behandlerteam, der foregik mellem 2004 og 2011 var et samarbejde mellem fem alternative behandlere og fem konventionelle behandlere. Der var 200 deltagere i projektet, der var finansieret af Scleroseforeningen.
”Projektet viste, at der er mange forskellige aspekter af det at være en aktiv patient, men at det for mange havde en stor betydning at gå ind i forløbet med en indstilling om, at man er en ligeværdig partner i samarbejdet med den behandler, man har tilknytning til,” siger Lasse Skovgaard, som var en af hovedmændene bag Projekt Behandlerteam.
Det at gå aktivt ind i sit forløb kan også handle om, at man tager sin medicin og kosttilskud, at man laver sine øvelser og spiser en sund og god kost. Altså handler det både om det psykiske og det fysiske.
”Vi kunne se, at det for mange af deltagerne var vigtigt ikke at skille det fysiske og det psykiske for meget ad. De oplevede, at det i høj grad hang sammen i en helhed,” fortæller Lasse Skovgaard.
En bedre kropsfornemmelse
Nogle af deltagerne i Projekt Behandlerteam, der modtog en blanding af alternative og konventionelle behandlinger, oplevede at få nogle værktøjer, der gjorde det nemmere for dem at mestre livet med en kronisk sygdom. Et af de vigtigste værktøjer var ifølge Lasse Skovgaard det at mærke efter, hvor kroppens grænser går:
”Et gennemgående tema var, at mange oplevede at få en bedre kropsfornemmelse og en klarere fornemmelse for, hvor deres grænser går. Det er nok en af de allervigtigste ting, vi har lært af projektet – altså værdien for patienterne i at blive bedre til at vurdere, hvad der er godt og mindre godt for dem,” siger Lasse Skovgaard.
En af grundene til, at det er så vigtigt, er, at der ikke er to sclerose-forløb, der er ens. Det, der kan være godt for én person, kan være dårligt for en anden.
En kædeeffekt
Under Projekt Behandlerteam oplevede mange af deltagerne, som modtog både konventionel og alternativ behandling, at der blev sat nogle processer i gang, som på sigt førte til gode resultater.
”En række af deltagerne fortalte, at der ligesom blev sat en kædereaktion i gang, hvor bedringer på det fysiske og det psykiske plan spillede sammen. Over tid førte det i nogle tilfælde til, at deltagerne oplevede at kunne mestre deres sygdom på en helt ny måde og i langt højere grad have kontrol over deres liv med kronisk sygdom,” slutter Lasse Skovgaard.
Faktaboks:
Projekt Behandlerteam varede fra maj 2004 og frem til starten af 2011.
De fem konventionelle behandlere i projektet var henholdsvis en neurolog, en ergoterapeut, en fysioterapeut, en psykolog og en plejer fra Haslev.
De fem alternative behandlere var en homøopat, en akupunktør, en ernæringsteraput, en zoneterapeut og en kranio sakral-teraput.