Gå til hovedindhold

"Det var som at få flået rygsøjlen ud"

7. november 2014
Kort fortalt

Som mange andre mænd har 36-årige Henrik Mikkelsen haft problemer med det seksuelle. I dag er det fysiske problem løst, men han har følt sig flov, og har savnet fokus på sex hos sundhedssystemet

”Det var et rendyrket mareridt, da jeg ikke kunne få den op at stå. Jeg følte, at noget af min manddom forsvandt, og helt ærligt, så føltes det ligesom at få flået rygsøjlen ud,” fortæller Henrik Mikkelsen, som har haft problemer med at holde en rejsning.

I dag bruger han potensmedicinen Viagra, som løser det fysiske problem, men i lang tid holdt Henrik sine problemer for sig selv. Han oplevede, at sex var tabu at tale om, så det var meget nemmere at holde for sig selv.

Rigtige mænd bliver ikke syge


Henrik arbejdede som rigger, hvor han samlede dele og monterede dele til boreplatforme, og i lang tid ignorerede han de første symptomer på sclerose.

”Jeg slog symptomerne hen og fortsatte som altid. Jeg tænkte, at det sikkert går over igen, og jeg gad i hvert fald ikke gå til lægen, selvom jeg ikke kunne se noget på det ene øje,” siger han.

Men i 2010 kunne han ikke ignorere symptomerne længere, og efter et voldsomt attak, der gik i benene, fik han konstateret sclerose.

”Jeg har fået nogle begrænsninger af sygdommen, som jeg bare må acceptere, og nogle af dem er, at jeg er blevet udfordret på det seksuelle.”

Mangler værktøjer


På sclerosehospitalet har han deltaget i flere oplæg om seksualitet, men på trods af det, oplever han, at emnet seksualitet er tabubelagt.

”På trods af, at der er mere end 40 patienter af gangen, falder snakken sjældent på sex. Det er højst noget vi taler lidt om i krogene. Jeg tror kontaktpersonerne er usikre på, hvordan de skal gribe det an, så det er ofte patienten selv, der skal komme med initiativet, så jeg efterlyser, at bliver adresseret mere aktivt,” siger Henrik, der selv tog initiativ til at tale om sine seksuelle problemer.

”Nu tog jeg modet til mig, og oplevede en lettelse ved at tale om emnet. Men det er svært, og mange synes, at det er flovt og pinligt, så der mangler helt klart nogle konkrete værktøjer til, hvordan man kan tage emnet op,” siger han.

"Seksualitet er en stor del af langt de fleste menneskers liv, men man skal være lidt aktiv som patient. Hvis man tænker, at man godt kunne tænke sig at tale med nogen som sex, så kræver det ikke andet, end at man åbner munden og siger til. Vi har sexologer på begge hospitaler, og vi synes det er meget vigtigt, at vi italesætter det, hvis der er problemer," siger sclerosehospitalernes direktør Brita Løvendahl.

At det heller ikke altid er nemt for de sundhedsprofesionelle viser et skema, som patienterne får udleveret, når de er blevet henvist til hospitalet. Her bliver der spurgt ind til livet i alle retninger, men kun et enkelt spørgsmål handler om seksualitet og er behørigt fulgt op af en vejledning om, at man ikke behøver svare. 

"Det skema, vi bruger er internationalt anerkendt, og måske har man internationalt en anden slags diskretion i forhold til sex, end vi har i Danmark. Men vi har altså også patienter, der synes, det er meget upassende at det ene spørgsmål overhovedet er der. Vi modtager en lang række forskellige mennesker, og det er noget nær umuligt at ramme plet hos alle. Men det er mit helt store håb, at alle ved, at vi hellere end gerne vil tale med vores patienter om sex og seksualitet," siger Brita Løvendahl.

Svært emne at tage op


”Der er nok nogle, der ikke har lyst til at tale om sex, men det ville være rigtig godt, hvis alle var klar over, at muligheden er der. For der er ikke ret meget, der er værre, end at være impotent,” siger han.

Hans Mikkelsens problemer er opstået i situationer, hvor han skal være intim med en kvinde. Alene var der aldrig nogen problemer, tværtimod oplevede han i perioder det stik modsatte.

”Efter jeg blev syg, steg min sexlyst markant, og jeg følte mig lidt som en nymfoman, og det var jeg ked af. Jeg brugte onani som en virkelighedsflugt eller simpelthen på grund af kedsomhed.”

Han fik hjælp af en sygeplejerske, som rådede ham til at prøve at gøre og tænke på noget andet. Det hjalp at gå ture, og Hans Mikkelsens råd til alle med seksuelle problemer er, at gøre noget ved det, uanset hvad de måtte være.

”Hvis man brænder inde med seksuelle problemer, kan man nemt blive indebrændt og ensom. Man kan virkelig gå ned med flaget, når det seksuelle ikke virker,” fortæller han. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.