Gå til hovedindhold

Din e-boks kan gemme vigtige informationer: Kan du finde ud af at bruge den?

12. oktober 2016
Kort fortalt

Vi får flere og flere digitale løsninger i samfundet, men for nogle mennesker kan digitaliseringen være svær at overskue. Scleroseforeningen giver dig her gode råd og oversigt over mulighederne med digital post.

Thumbnail

 

Tekst: Ninett Rohde

For nogle mennesker med sclerose kan systemet med digital post være svært at overskue. I flere tilfælde er det dog muligt at blive fritaget fra digital post, f.eks. hvis man har fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne. 

Fritagelse fra e-post

Fritagelsen kan enten være midlertidig eller permanent. Dette afgør sagsbehandleren, men hvis du mener, at digital post aldrig vil fungere for dig, så kan du prøve at argumentere for at gøre fritagelsen permanent. 

For at blive fritaget fra digital post skal du udfylde en ansøgningsblanket og personligt gå ned med den hos Borgerservice. Er du forhindret i selv at aflevere blanketten, kan du udfylde en ansøgningsblanket med fuldmagt, så et familiemedlem, en ven eller en hjælper kan gå ned og aflevere blanketten for dig. 

I begge tilfælde skal du eller personen, der afleverer blanketten for dig, huske en form for legimitation.

Læseadgang kan hjælpe dig

Hvis du ikke bliver fritaget fra digital post, kan du få hjælp til at læse din digitale post. Du kan blandt andet give læseadgang til din kone, din veninde, din hjælper eller hvem du end ønsker – du kan sågar give læseadgang til en virksomhed, hvis du ønsker det. 

Skal du give læseadgang til en anden, kan det gøres på en af tre måder. 

1. Du kan, måske i fællesskab med en pårørende, logge ind i digital post og angive den person eller virksomhed, der skal have læseadgang i din digitale postkasse. I den sammenhæng skal du bruge cpr-nummer på den person, der skal have adgang, og CVR-nummer, hvis du giver adgang til en virksomhed.

2. Hvis du ikke selv kan eller har mulighed for at gå ind og oprette læseadgang, kan du henvende dig på Borgerservice med gyldig identifikation samt cvr- eller cpr-nummer på den, der skal have læseadgang, og få Borgerservice til at gøre det for dig. 

3. Personen, der skal have læseadgang kan også møde op for dig, så længe de medbringer gyldig identifikation og en fuldmagt fra dig. 

Forsøgssider og apps

Hvis du egentlig godt kunne tænke dig at bruge digital post, men er usikker på, hvordan du gør, har Borgerservice også her sørget for en løsning. På demo.borger.dk kan du nemlig prøve at bruge både NemID og e-boks uden at logge ind.  

Hvis du er glad for apps på mobilen, kan du også hente app’en DigiSafe. Den er egentlig lavet til unge, der skal lære at bruge forskellige digitale løsninger som NemID og e-boks, men kan også sagtens bruges af voksne, der vil forsøge sig med nogle af Danmarks digitale løsninger for første gang. Den består blandt andet af forskellige læringsspil, der trin for trin guider dig igennem for eksempel læsning af digital post. 

Din digitale postkasse er dit ansvar

Det er vigtigt, at du husker at tjekke din digitale post, ligesom du også selv har haft ansvar for at tjekke din postkasse i den virkelig verden, da det ene og alene er dit ansvar, at du får de informationer, der sendes til dig gennem e-boks. Myndighederne har nemlig ikke ansvar for at sikre sig, at du ser de breve, de sender dig – hverken på e-boks eller som normal post. 

Få tilsendt en sms

Hvis du bruger eller skal til at bruge e-boks, kan du sikre dig, at du altid ved, hvornår der er post, ved at vælge at få tilsendt en sms eller mail, når du modtager en besked i din digitale postkasse.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.