Død psoriasis-patient vækker opmærksomhed i sclerose-verdenen
Et videnskabeligt tidsskrift har i starten af april offentliggjort en historie om en psoriasis-patient, der fik hjernebetændelse efter at have indtaget medicin af samme type, som der også findes i sclerosetablet
Det drejer sig om stoffet dimethyl fumarat, som findes i sclerosetabletten Tecfidera.
En hollandsk psoriasispatient, der havde fået midlet Psorinovo, som blandt andet indeholder dimethyl fumarat, døde i sommeren 2014 efter, hun havde udviklet PML. PML er en sjælden hjernebetændelse, der forårsages af en infektion i hjernen med den såkaldte JC-virus, som cirka halvdelen af befolkningen bærer.
Lymfocyttallet er vigtigt
Som tidligere omtalt døde en sclerosepatient i efteråret af PML efter flere års Tecfidera-brug. Tilfældet er også beskrevet i samme nummer af New England Journal of Medicine, men her var der tale om en patient, hvor man havde set tydelige tegn på et svækket immunsystem. Patienten havde et alt for lavt antal af de hvide blodlegemer i blodet, der hedder lymfocytter. Havde behandlerne været opmærksomme på dette og reageret i tide, kunne patientens PML måske være undgået, for det er lymfocytterne, der holder JC-virus i skak, så den ikke kan forårsage PML.
Ekstraordinært tilfælde
Det bemærkelsesværdige ved historien med den hollandske psoriasis-patient er imidlertid, at lymfocyttallet ikke var faretruende lavt.
Finn Sellebjerg, professor og overlæge på Rigshospitalets scleroseklinik og formand for Scleroseforeningens forskningsudvalg advarer dog imod at gå i panik på grund af den hollandske historie, hvis man er Tecfidera-bruger.
”Der er tale om et helt ekstraordinært enkelttilfælde her, som aldrig er set magen til. Man kan ikke ud fra den ene historie sige, at der nu er et mønster omkring dimethylfumarat og PML.”
Flere ubekendte faktorer
Finn Sellebjerg påpeger, at der er flere ubekendte faktorer i historien.
”Patienten kan jo for eksempel have haft en anden udiagnosticeret immundefekt, som vi ikke kender til, eller der kan være andre ubekendte. Man må bare sige, at alt kan ske i biologi, men det er bestemt ikke noget, vi forventer, vil ske fremover hos de sclerosepatienter, der bruger tecfidera.”
Ikke yderligere overvågning
Finn Sellebjerg afviser, at neurologerne skal til at gøre noget ekstra i forhold til at overvåge patienterne mere end de bliver nu.
”Det her siger, at vi selvfølgelig skal være på vagt, men det er vi også. Men at begynde at opsætte yderligere overvågningskriterier er umuligt, for hvad skal de være? Vi kan ikke gøre så meget andet, end vi gør nu. Man er nødt til at huske på, at effektiv medicin altid har en pris, men vi gør selvfølgelig alt, der står i vores magt for at sikre, at den slags ikke kan ske.”
Det vurderes at flere end 135.000 patienter ind til nu er eller har været i Tecfidera-behandling på verdensplan og ud af dem, har altså kun én udviklet PML under behandling med Tecfidera.