Gå til hovedindhold
TemaKostens påvirkning på scleroseSe hele temaet

Dorthe vil ikke undvære røde bøffer

16. oktober 2017
Kort fortalt

Dorthe Christensen vil hverken undvære den røde bøf eller et glas rødvin i ny og næ. Kosten har ingen indflydelse på hendes sygdom, men betyder til gengæld meget for hendes livskvalitet, mener hun

»Kosten betyder meget for mig i forhold til mit generelle sundhedsniveau, og den er forbundet med en masse livskvalitet. Da jeg fik diagnosen sclerose, fik jeg en bog om sclerosekost. Jeg læste halvanden side og lukkede den pænt i, da jeg indså, det betød farvel til oksekød, rødvin og leverpostej,« fortæller 40-årige Dorthe Christensen.

Inden hun fik sclerose, spiste hun, som så mange andre danskere, mange kulhydrater. Men Dorthe fandt ud af, at for mange hvide kulhydrater ikke er hensigtsmæssigt, da hendes krop bygger alt for store depoter. Derfor spiser hun en stor mængde grøntsager, masser af kød og fisk og ikke ret meget brød, pasta og ris. Hun har dog haft  prøveperioder for at finde ud af, om kosten havde betydning for sygdommen.

»Jeg har prøvet i en måned at springe rødt kød over, men efter tre uger var jeg panisk for at få fingrene i en bøf. Jeg fandt dog ud af, at det ikke har betydning for, hvordan min krop har det. Min madglæde forsvinder, hvis jeg skal følge retningslinjer og undvære en masse,« forklarer hun.

Måske sclerose

»Jeg fik diagnosen i 2008, men i 2001 oplevede jeg de første symptomer. Jeg havde voldsomme nervesmerter i dele af ansigtet. Jeg blev indlagt, men lægerne kunne ikke give mig en diagnose. Efter tre år blev jeg træt af at gå til kontrol for en sygdom, jeg måske ikke havde. Det fyldte simpelthen for meget,« fortæller Dorthe Christensen.

Fra 2004 til 2008 meldte hun sig ud af den sundhedsmæssige kontrol på Vejle Sygehus. Efter en sommerferie i 2008 kunne Dorthe ikke gå lige ud, og koordinationsevnen
var væsentligt forringet. Efter nogle måneder tog hun til en privat neurolog, blev sendt til scleroseklinikken og fik diagnosen. Hun siger:

»Lige nu påvirker sclerosen ikke min hverdag særlig meget. Jeg skal dog styre, hvor meget energi jeg bruger. Hvis jeg gaber over mere, end jeg kan holde til, så giver det bagslag. Jeg oplever ikke, at kosten påvirker, hvordan jeg fysisk har det. Men stress og infektioner påvirker til gengæld sclerosen meget.«

Mad er livskvalitet

»At jeg udelukker ting fra min kost betyder ikke noget i forhold til min fysiske tilstand. Dog tager det noget livskvalitet fra mig. Jeg indrømmer gerne, at jeg elsker en god, stor,
rød bøf og gerne sammen med et glas rødvin,« fortæller Dorthe Christensen.

Hun kender flere, der siger, de oplever en effekt ved at udelukke særlige ting i kosten. Men at sclerose er en meget individuel sygdom, mener hun kan have noget med betydningen af kosten at gøre. Hun mener:

»Det er jo en individuel sygdom, så det er svært at sige, hvad der virker konkret på kroppen. Nogle tager store mængder vitaminer, andre træner sindssygt meget, og
nogle bliver hysteriske med kosten. Hvis det virker for dem, så er det dejligt. Jeg vil bare gerne beholde mine røde bøffer og min livskvalitet.«

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.