Gå til hovedindhold
TemaCorona og scleroseSe hele temaet

Du kan være godt beskyttet af coronavaccine, selvom du ikke danner mange antistoffer

28. oktober 2021
Kort fortalt

Du kan være godt beskyttet mod coronavirus efter vaccination, selvom noget sclerosemedicin ser ud til at hæmme niveauet af de beskyttende antistoffer, som coronavaccinerne skaber.

I oktober delte flere forskere nye resultater, som peger i samme retning. Studierne er primært lavet af forskellige medicinalvirksomheder og viser, at coronavaccinerne ser ud til at være effektive, selv for mennesker med sclerose som er i behandling med medicin, der har vist sig at sænke niveauet af beskyttende antistoffer fra coronavaccinerne.

Antistofferne fra vaccinen er nemlig ikke det eneste, som beskytter dig mod at blive smittet med coronavirus og alvorligt syg, hvis du bliver smittet. 

Du kan være godt beskyttet


I et studie, som medicinalvirksomheden Biogen står bag, har forskere undersøgt, om forskellige slags sclerosemedicin skruer på niveauet af et af de 5 forskellige typer antistoffer, der findes, nemlig antistoffet immunoglobulin G. 

Med blodprøver, som blev taget mellem 28 og 90 dage efter det sidste af to vaccinestik, undersøgte forskerne niveau af  immunoglobulin G. På den måde kan de måle, hvor solid en beskyttelse deltagerne med sclerose dannede ud fra det antistof. 

Resultaterne viser, at 40 procent af personerne i behandling med anti-CD20 medicin (Bla. Ocrevus, Rituximab) dannede et godt immunrespons fra immunoglobulin G mod coronavirusset. Det samme gjaldt for 41 procent af personerne i behandling med S1P-terapi (Bla. Gilenya, Siponimod). Alle resterende deltagere i behandling med andre typer af sclerosemedicin opnåede et solidt immunrespons. 

Højt niveau af særlig beskyttende celle


Andre studier viser samme billede, fortæller nyhedsavisen Dagens Medicin. For selvom tidligere forskning har vist, at personer med sclerose i medicinbehandling med Ocrevus, Rituximab, Gilenya, Siponimod eller Lemtrada ser ud til at være mere udsatte, fordi coronavaccinen ikke gav dem et højt niveau af beskyttende antistoffer, er det som sagt ikke det eneste skjold, som vaccinen bruger mod coronavirus.

Såkaldte T-celler er også beskyttende, og dem ser man ud til at danne godt af efter vaccination, selv hvis man er i behandling med en af ovennævnte medicinbehandlinger. Det viser ny forskning - bla. fra medicinalvirksomheden Roche. 

Mediet Dagens Medicin fortæller, at Roches forskning viser, at omtrent 80 procent af deltagerne - både i behandling med Ocrevus og andet sclerosemedicin - dannede en stærk mængde af de beskyttende T-celler efter vaccination. 

Der er ingen kommentar endnu