ECTRIMS: Er det risikabelt at få børn, hvis du har sclerose?
For mange med sclerose skal beslutningen om børn træffes, omtrent samtidigt med at sclerosediagnosen bliver diagnosticeret. Men er det risikabelt under graviditeten og for barnet efterfølgende, hvis mor har sclerose? Det undersøger forsker Johanna Balslev Andersen, og de første resultater delte hun på årets ECTRIMS.

Graviditet og sclerose var et af de helt varme emner under årets største internationale sclerosekonference, der blev afholdt for to uger siden i Stockholm. Det er nemlig et område, der tidligere har været forholdsvist overset, og som der ikke findes mange større studier omkring.
Sådan forklarer forsker Johanna Balslev Andersen, der i øjeblikket undersøger netop dette emne i led med sin ph.d. og som under ECTRIMS kunne præsentere sine første interessante resultater.
”Jeg har i løbet af de seneste år talt med en del kvinder, der har sclerose, som oplever, at spørgsmål om graviditet og børn fylder utrolig meget. Mange får jo diagnosen samtidigt med, at de skal tage stilling til, om de vil have børn eller ej,” fortæller hun.
Flere planlagte kejsersnit
Men det ser ikke ud til, at hverken graviditet eller fødsel er noget, man bør være ekstra betænkelig ved, fordi man har diagnosen sclerose.
”De resultater jeg kunne dele på ECTRIMS, viser, at vi nærmest ikke har fundet nogle forskelle, når vi har sammenlignet graviditeten og fødslen blandt kvinder med sclerose og baggrundspopulationen. Det eneste der stikker en del ud, er, at der er en højere forekomst af planlagte kejsersnit, blandt de der har sclerose,” fastslår hun.
”Det hænger sandsynligvis sammen med, at man passer lidt ekstra på de her kvinder og derfor aftaler en dato for kejsersnit, så man er sikker på at undgå eventuelle komplikationer. Men det er der intet farligt ved. Så rent risikomæssigt er der ingen forskel,” uddyber hun.
Og selvom resultaterne ikke kommer synderligt bag på de fleste, er det alligevel en ret unik viden, som Johanna Balslev Andersen kunne dele på ECTRIMS – og hvorfor så det?
Topregistre skaber sikre resultater
I Danmark har vi nogle helt særlige registre af sådan kvalitet, at de færreste lande kan følge med. Samtidigt har alle danskere samme adgang til læge og medicinbehandling, og alt det tilsammen gør, at forskningen i Danmark kan nå et helt andet niveau.
”Derfor har vi nogle helt andre og bedre muligheder, end de fleste andre lande har, for at opnå sikre resultater om, hvorvidt det er risikabelt eller ej at få børn, når man har sclerose,” forklarer Johanna Balslev Andersen.
Og derfor er hun slet ikke færdig med at gøre os klogere på sclerose, graviditet og børn ved at trække data ud fra de særlige danske registre.
”Det næste studie, som vi skal til at undersøge nu, handler om, hvorvidt en eller flere graviditeter påvirker sygdommens udvikling, i forhold til hvor hurtigt og hvor meget handicap man oplever over årene,” oplyser Johanna Balslev Andersen og deler flere detaljer om det fremtidige studie.
”Vi vil sammenligne kvinder med sclerose, der har været gravid én gang, flere gange og slet ikke, for på den måde kan vi se, om der er forskel på deres sygdomsudvikling, og hvilke forskelle der i så fald er.”
Men det er ikke det eneste, hun vil se nærmere på.
Medicinens påvirkning på barnet
Det sidste område, som Johanna Balslev Andersen vil undersøge i løbet af de næste to år, handler om den medicin, som kvinder med sclerose har fortsat med i løbet af graviditeten.
For hvilke potentielle påvirkninger kan det egentlig have på barnet lige efter fødslen og flere år senere?
”Vi vil gerne se, om vi kan linke den type medicin, som mor har fået i løbet af graviditeten, med hvor mange infektioner børnene oplever, og hvordan de generelt klarer sig i løbet af de første leveår,” meddeler Johanna Balslev Andersen.
Vil du se mere om de resultater, hun præsenterede under ECTRIMS, kan du finde dem her.