Gå til hovedindhold
TemaBehandling med blodstamceller (AHSCT) Se hele temaet

ECTRIMS: Mesenkymale stamceller lover ikke lysende fremtid

30. september 2019
Kort fortalt

Forhåbningerne om en ny mulig behandling med de mere ufarlige mesenkymale stamceller, ser ud til at forblive en drøm. Under årets største sclerosekonference, ECTRIMS, blev resultaterne nemlig offentliggjort, og de ser ikke revolutionerende ud.

Tilbage i 2016 fortalte vi jer om et stort, ambitiøst og internationalt studie, der giver os helt ny viden om, hvorvidt såkaldte mesenkymale stamceller kan bruges til at forsinke sygdomsudviklingen og reparere de skader, som sclerose allerede har forårsaget.

I studiet deltog neurologer og patienter fra Danmark og otte andre lande, og dengang kaldte overlæge Morten Blinkenberg det for et pioner-studie, som Danmark deltog i, og som Scleroseforeningen har støttet med flere millioner kroner.

”Der er ikke lavet forsøg i større skala med mesenkymale stamceller på mennesker med sclerose før. Og fordi vi ikke giver kemo, som man gør ved behandling med blodstamceller, så er der færre bivirkninger med de mesenkymale stamceller. Netop derfor kan det også blive interessant for progressive patienter, hvis behandlingen viser sig at have effekt,” lød det fra Morten Blinkenberg for tre år siden.

Ingen betydelig forskel


Men i september udmeldte den projektansvarlige italienske professor, Antonio Uccelli, at resultaterne ikke så ud, som man havde ønsket. Det præsenterede han foran scleroseeksperter fra hele verden under årets ECTRIMS i Stockholm. 

”Resultaterne fra den primære undersøgelse er klart negative. De giver os ingen evidens for, at behandlingen med mesenkymale stamceller har en virkning, der kan få antallet af gadolinium-opladende læsioner til at falde sammenlignet med placebo i løbet af 24 uger,” udtrykker han.

”Vi har til gengæld nogle gode nyheder omkring sikkerheden af behandlingen, selvom vi alle godt ved, at vi ikke sætter en behandling i gang, blot fordi den er sikker. Men resultaterne viser, at der ikke er nogen skadelig virkning ved behandlingen i forhold til placebo,” fortæller den italienske professor, der efterfølgende har delt flere interessante resultater fra studiet.

Stærkt signal


For selvom resultaterne generelt ikke peger i en positiv retning, fandt forskerne et ’stærkt’ signal, forklarer Antonio Uccelli under sin præsentation til ECTRIMS.

”Vi har observeret, hvad jeg vil kalde for et stærkt signal, der viser, at behandlingen med mesenkymale stamceller får den årlige attak-rate til at falde i løbet af de 24 uger sammenlignet med placebo.”

Og måske finder de frem til andre, interessante resultater. Studiet er nemlig ikke afsluttet endnu.

”Der er stadig dele af studiet, vi ikke er færdige med at undersøge. Analyser fra forskellige resultater i studiet vil afsløre, om behandlingen kan være effektiv i forbindelse med andre parametre, hvor den muligvis kan antyde en form for reparation,” lyder det fra professor Antonio Uccelli.


Vil du selv se nærmere på studiet, kan du finde det HER og HER.

Der er ingen kommentar endnu