Gå til hovedindhold

Efter 18 års observation står det klart om medicinen beta interferon forlænger levetiden

3. maj 2019
Kort fortalt

Nu har det hidtil største observationsstudie af sclerosemedicinen beta interferon undersøgt, hvilken indflydelse behandlingen har på levetiden blandt mennesker med sclerose, og resultaterne ser slet ikke ringe ud.

Af Ceylan Türlü og Sara Bangsbo

Mennesker med sclerose lever gennemsnitligt 6 til 14 år kortere end de, der ikke har sygdommen. Men nu har et nyt observationsstudie fra Journal of Neurology netop kigget på, hvilken effekt behandlingen beta interferon har på levetiden for mennesker med sclerose.  

I studiet blev 5989 personer med diagnosen attakvis sclerose fra Canada og Frankrig observeret i 11 og helt op til 18 år, for at få konkrete resultater af langtidsvirkningen. 32 procent af dem havde i seks måneder eller længere tid været behandlet med beta interferon, mens 25 procent fik en anden sygdomsdæmpende medicin i mindst 1 dag.  

Det gør studiet til det første og største observations studie som har kigget på beta interferon behandlings effekt på levetiden – og resultaterne ser lovende ud.   

Flere leveår ved længere behandlingsperiode 


I løbet af observationsperioden gik 742 deltagere bort, og 489 af dødsårsagerne skyldtes noget, der kunne relateres til sclerose. Men forskerne kan pege på, at personer med attakvis sclerose, der har været eller er i behandling med beta interferon, har 32 procent lavere dødelighed, sammenlignet med personer der ikke var i medicinsk behandling.

Forskerne fandt også ud af, at der var en sammenhæng mellem behandlingsperiode og levetiden. Deltagerne der havde været i behandling i over 3 år, øgede nemlig deres levetid, i forhold til de der kun havde taget medicinen mindre end 3 år.  

På trods af forskellen på levetiden i forhold til, hvor længe man havde været i behandling, peger studiet dog ikke på, at en sen opstart i medicin skulle være problematisk. Studiet fandt nemlig ingen evidens for, at en sen start på behandlingen, såsom efter 40 års alderen eller efter 5 års sygdomsvarighed viste dårligere effekt af behandlingen sammenlignet med de deltagere, der var startet tidligere på medicinen.  

Find studiet lige her.

Der er ingen kommentar endnu