Gå til hovedindhold

Efterspurgte cannabisprodukter er landet på de danske apoteker

12. september 2018
Kort fortalt

Nye cannabisprodukter ramte apotekernes hylder i denne uge, og de har længe været ventet blandt patienter og læger. Men hvilken betydning får produkterne for den kritikramte forsøgsordning med medicinsk cannabis?

Cannabismedicin er eftertragtet blandt danske patienter. Men nu kan en recept på den omdiskuterede plante fra forsøgsordningen blive endnu mere populær.

Fra september er det nemlig ikke kun den såkaldte cannabis-te, der kan fås på recept, men også tre forskellige cannabisolier. Olier, som længe har været efterspurgt blandt både patienter og læger, fordi det er lettere at dosere og nemmere at indtage end det hidtidigt eneste produkt med cannabiste. 

”En del af de patienter vi har talt med, der har prøvet cannabisteen, har ikke været specielt begejstrede. Og vi har også selv ønsket noget andet end cannabisteen, da det er besværligt at have med at gøre og uforudsigeligt at dosere," fortæller professor i neurologi Finn Sellebjerg. 

"Alle har i virkeligheden gået og ventet på, at de her olier skulle komme i handlen, så vi kan udskrive og patienterne kan købe nogle produkter, der er mere veldefinerede. Så de her nye cannabisolier bliver nok startskuddet til at komme ordentligt i gang med forsøgsordningen," uddyber han. 

Forskellige cannabisolier for den samme pris


De tre nye cannabisolier, som er blevet en del af apotekets recept-sortiment, er ikke ens. Den ene indeholder nemlig CBD, der kan hjælpe på neuropatiske smerter. Det andet olieprodukt indeholder det euforisende stof THC, som eftersigende skal dæmpe sclerose-spasmer. Og det sidste produkt er en blanding af CBD og THC.

Men selvom olierne er forskellige, er prisen den samme. De koster nemlig enkeltvis 2.748 kroner for en flaske med 40 milliliter. Det beløb kan så halveres, når tilskudsaftalen, som Scleroseforeningen tidligere på året kæmpede bravt for, starter med tilbagevirkende kraft til årsskiftet. Tilskuddet dækker dog kun op til 10.000 kroner om året, til patienter der ikke er døende. 

Alligevel er tilskudsaftalen altafgørende for, at forsøgsordningen med medicinsk cannabis bliver en mulighed for flere patienter. Og det samme er de tre nye cannabisolier. Men det har ikke været en let sag at få de canadiske cannabisprodukter ind på det danske marked.

Planen blev en måned forsinket


De tre cannabisolier skulle være landet på apotekernes hylder i august, men kom først en måned senere.

”Det har været en langtrukken proces at få alle godkendelserne på plads, og eksporttilladelsen fra Canada trak desværre ud i flere uger. Men nu er der styr på alle tilladelserne, og det betyder, at vi har fået den første leverance fra vores samarbejdspartner i Canada, og har fået olierne på markedet herhjemme nu,” udspecificerer Thomas Schnegelsberg, der er direktør i Stenocare.

Selvom olierne har været efterspurgte blandt læger og patienter, tvivler professor Finn Sellebjerg på, at produkterne vil ændre meget på den skepsis, som forsøgsordningen er blevet mødt af. 

"Vi har på Rigshospitalet oplevet, at der er interesse for forsøgsordningen. Men der har ikke været telefonstorm. Det skyldes nok, at en del patienter har fundet ud af, at det her under alle omstændigheder ikke er en billig mulighed. Og noget helt andet er, at vi jo ikke får mere dokumentation for effekten, bare fordi der kommer flere og andre produkter i forsøgsordningen, og det har været et af kritikpunkterne blandt flere læger," udtrykker Finn Sellebjerg. 

Der er ingen kommentar endnu