Gå til hovedindhold
TemaCorona og scleroseSe hele temaet

En af de mest brugte coronavacciner i Danmark forværrer ikke din sclerose

17. oktober 2021
Kort fortalt

Italienske forskere har fundet, at coronavaccinen, som er fremstillet efter den nye vaccineform mRNA, ikke øger risikoen for, at din sygdomsaktivitet med sclerose blusser op og forværres. 

For første gang nogensinde har det været muligt at blive vaccineret med vacciner, som er fremstillet af mRNA. Den nye vaccinetype er blevet brugt under coronapandemien, men fordi vi aldrig tidligere har vaccineret med mRNA-vacciner, har det heller ikke været til at forudsige, om vaccinen kan sætte skub i sygdomsaktiviteten, når man har sclerose. 

Det har italienske forskere nu undersøgt. Igennem to måneder har de fulgt op på 324 mennesker med sclerose i Italien, for at se om coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech på kort sigt øger risikoen for, at sclerose blusser op. 

''Vores foreløbige analyse viser, at vaccinen ikke øger den kortsigtede risiko for klinisk reaktivering hos patienter med MS,'' fastslår den italienske professor Massimiliano Di Filippo. Han fortæller, at undersøgelsen er lavet ud fra patienternes egne data og ikke ud fra scanninger eller andre kliniske undersøgelser. 

Ganske få oplevede forværring


Stort set alle, nemlig 322 af studiets 324 deltagere med sclerose, fik både første og anden vaccinedosis mod coronavirus. De blev alle fulgt i to måneder efter sidste vaccinestik, og her oplevede 7 ud af de 324 personer med sclerose et tilbagefald i sygdommen. Det svarer til 2,2 procent af deltagerne, der mærkede sygdomsforværring efter vaccination med mRNA-vaccinen. 

I følge den italienske professor, Massimiliano Di Filippo, støtter resultaterne op omkring anbefalingen om denne type coronavaccine til mennesker, som lever med sclerose. 

Resultaterne styrker forventning


Tidligere i år delte danske professor Finn Sellebjerg heller ingen stor bekymring for, at den nye mRNA vaccinetype mod coronavirus ville påvirke sygdomsforløbet med sclerose. 

“Generelt fremprovokerer vacciner ikke scleroseattakker. Gul feber vaccinen er den eneste undtagelse, da den muligvis kan fremprovokere aktivitet. Alle andre vacciner gælder, at vi ikke har kendskab til, at der skulle være nogen risiko for, at de fremprovokerer sygdomsaktivitet," lød det fra professor Finn Sellebjerg tidligere i år.

Han forklarede: "Vi tror ikke, at coronavaccinerne vil kunne fremprovokere aktivitet i sclerose, men vi ved det selvfølgelig ikke med sikkerhed endnu. Jeg vil dog være meget overrasket, hvis det viser sig at være tilfældet."

Find studiet her.

Der er ingen kommentar endnu