Gå til hovedindhold

En frivillig stjerne: John Larsen arrangerer RAP om KAP for 23. gang

1. juli 2020
Kort fortalt

For 23. gang svømmer 6000 ænder om kap ned gennem Odense år til det årlige arrangement RAP om KAP. Overskuddet går til forskning i sclerose. Bag eventet står 61-årige John Larsen, der har arrangeret det i 20 år. 

Det er den her, det hele handler om. John finder en lille gul and frem med en rød kasket på skrå.

61-årige John Larsen fra Borup er en af hovedkræfterne bag RAP om KAP. John har selv været med til at arrangere RAP om KAP siden år 2000, men har deltaget siden det aller første ræs i 1998.

ANDelsbeviser

RAP om KAP bliver holdt hver år den første lørdag i september. I løbet af året kan man købe lodsedler, såkaldte ANDelsbeviser til 25 kroner. Hvoraf overskuddet går til forskning i sclerose.

I 2019 var overskuddet på flotte 125.000 kroner.

”Vi sælger blandt andet ANDelsbeviserne foran forskellige butikker. Vi har også planer om at lave en happening i år, hvor vi klædt ud som store ænder vil sælge dem nede i Odense gågade,” fortæller John. 

Første and i mål vinder

På selve dagen bliver ANDelsbeviset byttet om til en and med et særligt nummer på. De 6000 ænder, der tilsammen vejer 755 kg, bliver kastet i vandet ved hjælp af en stor kran og følger herefter strømmen ned langs Odense Å. Personen med nummeret på den and, der kommer først i mål, vinder hovedpræmien.

”Sidste år havde vi præmiesum, der var værd mere end 180.000 kroner. Hovedpræmierne har blandt andet været en pavillon og en skulptur af kunstneren Jens Galschiøt,” fortæller John.  

Præmierne er sponsoreret af lokale privatpersoner, firmaer og kunstnere.

En dag for hele familien

RAP om KAP bliver afhold i grønne omgivelser i Munkemose Park.

”Vi har haft godt vejr alle årene, undtagen et,” indskyder John.

I løbet af dagen vil der udover ande-ræset være aktiviteter for hele familien med mulighed for at købe mad og drikke og deltage i forskellige ’happenings’, som John kalder det.

”Vi har haft en gå-test med forskellige benspænd for at sætte fokus på, hvilke udfordringer mennesker med sclerose kan have ved at gå. I År laver vi skyd en and” fortæller John.

Hvert år er der også en hovedtaler med forskellige tilknytninger for sclerose. Klaus Høm har blandt andet holdt tale.

Bygger på et net af frivillige

RAP om KAP i Odense er et samarbejde mellem de fire fynske lokalafdelinger. Og der er ingen tvivl om, at RAP om KAP bygger på et kæmpe netværk af frivillige kræfter.

”RAP om KAP havde slet ikke været muligt uden alle vores frivillige. Vi er virkelig gode til at trække på hinandens kompetencer, og folk stiller altid op med hjælp,” siger John.

Større og bedre for hvert år

I 1998 svømmede 3000 ænder om kap, i år er det 6000 ænder. For John er det vigtigt hele tiden at udvikle RAP om KAP og følge de nye trends.

”RAP om KAP er mit hjertebarn. Min motivation og mål er at gøre det større og bedre for hvert år”, fortæller John.

Skal du med i år? Så kan du finde mere HER.

”RAP om KAP er mit hjertebarn. Min motivation og mål er at gøre det større og bedre for hvert år”

RAP om KAP

RAP om KAP begyndte i Odense i 1998 efter inspiration fra USA, hvor de havde et lignende arrangement. RAP om KAP har senere spredt sig til flere steder i Danmark.

Der er ingen kommentar endnu