En god graviditet kræver planlægning
For kvinder eller par med sclerose, som overvejer at få et barn, er planlægning nøglen til en god graviditet og et godt forløb efter fødslen.

Rigtig mange, der er i behandling for sclerose, er kvinder i den fødedygtige alder, og rådgivning om behandling, graviditet og amning er derfor en helt central del af den daglige praksis på alle landets scleroseklinikker. Derfor lyder rådet fra Melinda Magyari, der er overlæge på scleroseklinikken på Rigshospitalet og ekspert i graviditet og sclerose:
”Tal med neurologen og gør det allerede, inden graviditeten besluttes.”
Hun uddyber: ”I dag findes der medicinske behandlinger, som gør, at man kan være i behandling under graviditeten, og som kan tilpasses efter den enkelte patients behov og sygdomsaktivitet. Det gælder både blandt første- og andenlinjebehandlingerne og blandt de højpotente behandlinger. Derfor er det en rigtig god idé at tale med neurologen i god tid, så man kommer i den rigtige behandling tidligst muligt.”
Nedenfor får du ekspertens øvrige råd til kvinder eller par med sclerose, som overvejer at få et barn, og hendes svar på de hyppigste spørgsmål om sclerose og graviditet, som hun møder i klinikken:
- Sclerose påvirker ikke frugtbarheden og øger ikke risikoen for misdannelser eller spontane aborter for kvinder med sclerose i forhold til andre kvinder. Mænd med sclerose har heller ikke sværere ved at få børn end andre mænd.
- Sclerose nedarves ikke på simpel vis. Børn af en forælder med sclerose har en let øget risiko for at få sclerose på 1-3 % mod 0,3% for baggrundspopulationen.
- Vent med at blive gravid, til du er velbehandlet og har været attakfri omkring et års tid.
- Under graviditeten vil sclerose i de fleste tilfælde holde sig i ro, fordi graviditetshormonerne dæmper immunsystemet.
- Skulle du opleve et attak under graviditeten, skal du kontakte din scleroseklinik, hvor du kan få råd om, hvordan attakket skal behandles. Graviditet udelukker ikke behandling med binyrebarkhormon, især ikke i 2. og 3. trimester.
- Der er ingen særlige anbefalinger, når kvinder med sclerose skal føde, og almindelig vaginal fødsel kan som udgangspunkt anbefales. Hvis der er særlige grunde til at planlægge kejsersnit, vil fødselslægen og jordemoderen sørge for at sikre det i god tid. Lidt flere kvinder med sclerose får planlagte kejsersnit end andre kvinder.
- Epiduralanæstesi eller kejsersnit øger ikke risikoen for attakker efter fødslen.
- Ammeperioden afhænger af, hvor aggressiv ens sygdomsforløb har været. Har sygdommen været i ro, anbefales amning i op til 6 måneder. Har der derimod været sygdomsgennembrud, anbefales en kort ammeperiode.
- Sygdomsforløbet vil ikke påvirkes på længere sigt af graviditeten.