Gå til hovedindhold

En lille nål og lidt strøm kan stoppe din evige toiletjagt

8. november 2017
Kort fortalt

Behandlingen, som kan stoppe din ustyrlige blære, har et langt og besværligt navn, men er yderst simpel. Den hedder Perkutan Tibialis Nerve Stimulation, og det eneste der skal bruges, er en lille nål og lidt strøm. Behandlingen har Urologisk afdeling på OUH i Svendborg taget til sig som de eneste ud af de tolv urologiske afdelinger, der er i landet. 

Thumbnail


Hvor er toilettet? Du skal tisse. Nu! Ligesom du skulle fire gange i nat, i morges og om en halv time igen. Det kan være et stort problem, når vandet ikke er til at holde på. Og faktisk er det noget, som over halvtreds procent af alle, der har sclerose, lever med. De har nemlig overaktiv blære, hyppige vandladninger eller utætheder. Men en lille nål og lidt elektricitet kan muligvis ændre det hele.

Den urologiske afdeling på OUH i Svendborg er det eneste sted i landet, der tilbyder behandlingen Perkutan Tibialis Nerve Stimulation, PTNS, når den overaktive blære skyldes sclerose. En lille nål føres ind i huden ved anklen tæt på de nervebaner, som fører op til nervebanerne ved rygmarven, der styrer blærens funktion. Og så sættes der strøm til den lille nål i en halv times tid.

”Det, der sker, er, at patienten kan mærke, at det snurrer eller dunker en smule. Det er meget forskelligt hvor henne, men ofte er det i benet, under foden, ved hælen eller også begynder tæerne at stritte. Men det gør slet ikke ondt, og det er ganske ufarligt,” forklarer sygeplejerske på urologisk afdeling i Svendborg Nina Winther Messmann.

Ingen bivirkninger, men ét muligt problem

Behandlingen får din blære til at slappe af, og det gør, at den ikke trækker sig sammen og giver dig følelsen af at være tissetrængende hele tiden. Og så skaber den ingen bivirkninger, hvad enten du mærker en effekt eller ej. Men der er én ting, der kan skabe problemer:

”Det er jo ressourcekrævende for patienten, fordi de skal forbi os og få behandlingen forholdsvis ofte. De første tolv uger, skal man komme hver uge, og derefter bliver det en behandling hver tredje til sjette uge,” forklarer Nina Winther Messmann.  

Karin Andersen, som er afdelingslæge på urologisk afdeling OUH i Svendborg, og Nina Winther Messmann er de to, der har sat gang i tilbuddet på afdelingen. Det gjorde de efter at have hørt om muligheden og de effektive resultater, som andre lande har erfaret og delt.

Muligheden er ligetil

De behandler både mænd og kvinder. De, der har sclerose og de, der dealer med andre sygdomme, som alle har det til fælles, at det er en kamp at kontrollere blæren.

”Vi vil gerne skabe en bredere pallette af muligheder, så patienten sammen med lægen kan vælge den mest oplagte behandling. Mange synes, at den her mulighed er rar, fordi den er så ligetil,” forklarer Karin Andersen.

Hun understreger, at der hverken er brug for nogen operation eller et kateter til at tømme blæren efter behandlingen, hvilket ofte er tilfældet ved de andre alternativer, som tilbydes på urologiske afdelinger. Men hun fortæller, at der ikke er mange med sclerose, der har prøvet behandlingen med el-stimulation.

”Det skyldes nok en af tre årsager. For det første er vi ikke selv gode til at få formidlet muligheden godt nok ud. Derudover bør de neurologiske afdelinger og praktiserende læger blive bedre til at fange de med sclerose, der har vandladningsproblemer og få henvist dem til os,” forklarer Karin Andersen.

En større pallette af muligheder

En lægehenvisning er nemlig alt, der skal til, før du kan blive udredt for overaktiv blære og inkontinens. Og får at finde ud af, om inkontinensen skyldes sclerose, er det en urologisk afdeling, du bør sendes videre til.

”Oftest bliver man tilbudt en medicinsk behandling, og hvis det ikke hjælper, så er der den her mulighed med el-stimulation og to andre alternativer,” forklarer Karin Andersen.

”Hvis man er bragende inkontinens, vil den her behandling med el-stimulation højst sandsynligt ikke være effektiv nok, og så er det måske mere relevant at kigge på botox eller sakral nervestimulationen,” uddyber hun, men udtrykker sin ærgrelse over, at der ikke er andre urologiske afdelinger, der har rakt ud efter el-stimulationsbehandlingen.

Effekten fik dem til at droppe behandlingen

For det er der ikke. Det viser en rundspørge hos de resterende 12 urologiske afdelinger, som vi har i landet. Kun ét andet sted tilbyder de en lignende men ikke helt samme behandling. Flere overlæger på de andre urologiske afdelinger fortæller dog, at de for omkring tyve år siden tilbød behandlingen PTNS, men droppede den igen, fordi den ikke viste sig særlig effektiv. 

Noget som nyere udenlandske resultater og erfaringen fra urologisk afdeling på OUH i Svendborg ikke genkender samme billede af i dag. Det har nemlig vist sig, at over 75 procent af de patienter der har afprøvet behandlingen, mærker god effekt af den. 
 


ALTERNATIVER
 

MEDICINSK BEHANDLING 

Du skal som det første afprøve to forskellige lægemidler mod din overaktive blære, før du bliver sendt videre til en urologisk afdeling. De to medicin-præparater hedder Mirabegron og Antimuscarinica. Ofte udskriver lægen dem begge, så du kan afprøve og føle efter, hvilken én, der virker bedst på dine problemer. Mirabegron er det mest populære valg, da de fleste oplever, at den giver færre bivirkninger.

BOTOX BEHANDLING

To antibiotikabehandlinger og en sprøjte med botox, og så skulle de mange toiletbesøg og antallet af ”ulykker” være fortid. I hvert fald de næste tre til tolv måneder før effekten slipper op og behandlingen skal gentages. Behandlingen tager kun en halv times tid at få ordnet, og hjælper din overaktive blærevæg til at slappe af, så trangen til at skulle tisse hele tiden forsvinder.

Men det er ikke en behandling, der er helt uden indgreb. Der skal nemlig en lokal – eller fuld bedøvelse til, da det ellers kan være for smertefuldt at få botox sprøjtet op i blæremusklen, og så er der nogle, der efter behandlingen er nødt til at lære, hvordan man tømmer sig med kateter.

SAKRAL NERVE STIMULATIONS BEHANDLING 

En lille elektrisk pacemakerlignende stimulator bliver opereret ind under huden. Den hæmmer de signaler, som din hjerne sender ud til kroppen om at blæren presser konstant. Behandlingen er mere omfattende end de andre, og bliver primært tilbudt, hvis man har voldsomme problemer med sin overaktive blære. Du skal igennem en testperiode inden operationen, da det ikke er alle, der har gavn af metoden. Bagefter skal den lille stimulator ind under huden under et mindre kirurgisk indgreb, og derfra kan din læge styre, hvor kraftige impulser stimulatoren skal sende til hjernen. Og når du først har fået den opereret ind, så behøver du ikke at tænke på flere behandlinger.

ANDRE ALTERNATIVER

Knib, knib, knib. Knibeøvelser kan faktisk være yderst effektivt, hvis dine problemer med at holde på vandet ikke er for voldsomme. Det er øvelser, som er gratis, kan gøres over alt, og som ikke kræver lægebesøg. Det er en mulighed, som Andreas Exner kastede sig ud i. Læs om hans erfaringer i artiklen Knibeøvelser: Sejr over blæren.

Måske findes der andre øvelser og alternative veje, som kan hjælpe dig med at genvinde kontrollen over din blære. Det ved din praktiserende læge, sygeplejerskerne på scleroseklinikkerne og de ansatte på din nærliggende urologiske afdeling.

1 Kommentar
notamember
Lis Raun - 6. december 2017

De problemer som sclerosepatienter har med inkontinens, er også problemer som mange apopleksipatienter døjer med, så tak for artiklen som jeg sender videre til hjerneskadeforeningen.