Gå til hovedindhold

En øvelse til din krop: Rejs dig op, sæt dig ned

5. juli 2023
Kort fortalt

Denne træningsøvelse virker måske banal, for den indebærer faktisk bare, at du skal rejse dig op og sætte dig ned flere gange om dagen, end du plejer. Men det er en vigtig funktion at bibeholde så længe som muligt, når man har sclerose. Den simple øvelse kan versioneres, så alle – med og uden sclerose og nedsat funktion eller ej – får noget ud af den. Find det niveau, der passer til dig.

Af Josefine Emilie Fjelstervang // Illustration: Fruenswerk

1. Op og ned!

Rejs dig op, og sæt dig ned 10 gange i træk. Gentag det tre gange om dagen. Hvis dit funktionsniveau tillader det, kan du lave den simple øvelse fra en almindelig stol.

En øvelse, op og ned

2. Ud med bagdelen

Lav en squat, hvis du har mod på det. Stå på gulvet uden stol, træk vejret ind, og spænd i mavemusklerne. Sænk din bagdel bagud, og lav samme bevægelse nedad, som når du sætter dig på en stol. Når bagdelen er så dybt nede, som du kan få den uden at bøje i ryggen, rejser du dig op igen ved at presse fra med hælene, så ballemusklerne aktiveres. Dine knæ skal hele tiden bevæge sig i samme retning som dine fødder.

Øvelse, ud med bagdelen

3. Et effektivt hop

Vil du udfordre dig selv yderligere, kan du gøre præcis det samme som i punkt 2, men i den bevægelse, hvor du rejser dig op, tilføjer du et hop. Det kaldes en jumping squat, og vi kan godt love dig, at det er en effektiv øvelse, hvis den gentages nok gange. Googl ‘squat’ og ‘jumping squat’, hvis du vil være helt sikker på at gøre det rigtigt.

Øvelse, et effektivt hop

4. Støt dig til noget

Hvis du har brug for støtte, sidder i kørestol eller bruger andre hjælpemidler, kan du bruge et bord eller en ribbe til at rejse dig og sætte dig ned igen, så mange gange dit fysiske niveau tillader det.

Øvelse, støt dig til noget

Kilde

Øvelsen er lavet i samarbejde med Sclerosehospitalerne

Der er ingen kommentar endnu