En specifik allergi ser ud til at trigge sygdomsaktiviteten i sclerose
Større chance for sygdomsaktivitet og betydeligt flere attakker. Det kan fødevareallergi være skyld i, viser et større amerikansk observationsstudie.

Måske ved du allerede, at tarmbakterier spiller en ubehagelig vigtig rolle i, hvor aktiv din sygdom er, hvis du har sclerose. Men nu ser det ud til at en af de faktorer, der kan ændre tarmbakterierne, så de bliver ødelæggende for centralnervesystemet, er fødevareallergi.
Det viser et større amerikansk observationsstudie, der har undersøgt sammenhængen mellem, hvor ofte sclerose blusser op hos tre forskellige allergigrupper, samt en gruppe der slet ikke kæmper med allergi.
Dobbelt så stor risiko for sygdomsaktivitet
De tre allergener, der blev undersøgt i løbet af studiet, var fødevare-, miljø- og narkotikaallergi, og her stak især gruppen med fødevareallergi ud.
Resultaterne, som er offentliggjort i BMJ Journals, viser nemlig, at gruppen med denne form for allergi har mere end dobbelt så stor sandsynlighed for aktivitet i sygdommen, sammenlignet med gruppen der slet ikke har allergi. Ligesom at der også var betydelig forskel i, hvor mange tilbagefald i sygdommen deltagerne med fødevareallergi oplevede i perioden fra 2011 til 2015, sammenlignet med de der ikke har allergi.
De to øvrige allergene-grupper havde også flere tilbagefald og større odds for nye nerveskader, der var synlige på MRI-skanninger. Men slet ikke i så høj grad som gruppen med fødevareallergi. Det konkluderer forskerne i det amerikanske studie, hvor 1349 patienter med sclerose deltog. 427 af dem havde ingen allergier, mens de resterende 922 deltagere passede ind i én af de tre allergene-grupper.
Behov for mere forskning
I løbet af de fire år studiet kørte, gav deltagerne detaljerede oplysninger om deres allergi og om de symptomer, de oplevede. Forskerne observerede også deltagernes MRI-scanninger for at følge sygdommens udvikling.
Men, skriver forskerne i offentliggørelsen:
”Der er behov for yderligere undersøgelser for at bekræfte resultatet, da det ikke udelukkende er nok med et observationsstudie, der baserer sig på spørgeskemasvar.”