En vigtig brik i puslespillet
At flere kvinder end mænd får sclerose, er fortsat en af sclerosens helt store gåder. Derfor har Scleroseforeningen netop oprettet en pulje på 3,5 millioner kroner til forskning i kvinder og sclerose.

Scleroseforeningen har netop afsat en pulje på 3,5 millioner kroner, som kan søges af danske forskere, der vil forsøge at afdække det, som forsknings- og dokumentationschef i Scleroseforeningen Lasse Skovgaard kalder ”kvindemysteriet i sclerose”.
”Det store håb på lang sigt er selvfølgelig at få løst sclerosens helt store gåder: Vi vil gerne vide, hvad der forårsager sclerose, hvordan man kan forhindre sygdommen i at bryde ud og i sidste ende finde en kur mod sygdommen. Men for at kunne svare på så store spørgsmål skal vi lægge, hvad der svarer til et gigantisk puslespil. Spørgsmålet om, hvorfor flere og flere kvinder får sclerose, er en vigtig brik i det puslespil,” forklarer Lasse Skovgaard.
Scleroseforeningen har også tidligere finansieret forskningsprojekter, som fokuserede på kvinder og sclerose. Og man kan måske sidde og tænke, hvad man kan bruge den fortsatte forskning i kvinder og sclerose til, hvis man er en mand. Men sådan skal man slet ikke se på det, mener Lasse Skovgaard:
”Når man forsker i sygdomme, så vil man meget ofte kaste sig over emner, hvor der er tal, der for eksempel er så høje eller lave, at de springer i øjnene på enhver. I dag er der dobbelt så mange kvinder som mænd, der får konstateret sclerose. I 1950 var der ’kun’ 1,2 gange flere kvinder end mænd, som fik sclerose. Den stigning er virkelig ekstraordinær, og i dag kan vi ikke forklare den. Det bør undersøges nærmere, fordi den stigning måske kan rumme en delforklaring på, hvorfor flere og flere i det hele taget får sclerose. Og den viden vil jo gavne alle – uanset køn.”
De 3,5 millioner kroner til puljen kommer fra de penge, Scleroseforeningen indsamlede, da 25-øren i 2008 udgik som mønt i Danmark.