Gå til hovedindhold

Endnu et skridt tættere på tarmbakteriernes betydning

2. april 2019
Kort fortalt

Det har længe været mistænkt,  at  tarmbakterier  spiller  en rolle ved autoimmune sygdomme som sklerose, og nu viser et helt nyt studie fra Stanford University, at der  bestemt er noget om snakken.

Af Ceylan Türlü og Sara Bangsbo

Selvom tarmbakterier  næppe er det lækreste at tale om,  er det blevet hedt at forske i. Det ser nemlig ud til, at der er en sammenhæng mellem  bakterierne i din tarm og autoimmune sygdomme, og det peger et nyt amerikansk studie også på.   

I studiet,  der er  offentliggjort i PNAS, har forskerne undersøgt tarmbakterierne hos enæggede tvillinger, hvoraf den ene tvilling har fået diagnosen sclerose, og den anden ikke har.   

Tendens til betændelse i hjernen  


Studiet bestod af to  dele, som forskerne undersøgte  nærmere. Først sammenlignede de sammensætningen af bakterierne i tarmen mellem de enæggede tvillinger, og her viste det sig, at der ikke var en forskel i sammensætningen af tarmbakterier mellem den raske tvilling og den tvilling med sclerose.  

Anden del af studiet bestod i at transplantere tarmbakterierne henholdsvis fra den raske tvilling og tvillingen med sclerose ind i mus, som var bakteriefrie i tarmen. Derefter undersøgte forskerne, hvilken funktionel forskel der var i tarmbakterierne, som var ført over i musene. 

Resultaterne viste, at mus med tarmbakterier fra tvillingen med sclerose havde en højere tendens til at få betændelse i hjernen, sammenlignet med de mus der fik overført tarmbakterier fra den raske tvilling.

Tarmbakteriernes påvirkning på immunsystemet  
 

En mulig forklaring på den øgede tendens til betændelse i hjernen hos mus med tarmbakterier fra tvillingen med sclerose, kan skyldes en ubalance i immunsystemet på grund af sammensætningen af tarmbakterierne.

Nærmere undersøgelse viste også, at bakterieslægten Sutterella var reduceret i tarmen hos de mus, der havde fået overført tarmbakterier fra personen med sclerose. Men hvilken betydning det har, og om det har nogen betydning er endnu usikkert, da der ikke er forsket meget i netop dén slægt af bakterier. 

Men ét er sikkert. Ud fra resultaterne har forskerne i dette studie vist, at der rent faktisk er en sammenhæng mellem tarmbakterierne og autoimmune sygdomme i centralnervesystemet, fordi musene der fik overført tarmbakterier fra et menneske med  sclerose, udviklede en  lignende  autoimmun sygdom på grund af de transplanterede tarmbakterier.

Der er ingen kommentar endnu