Gå til hovedindhold

Epilepsi-middel mod sclerose

12. februar 2016
Kort fortalt

Et billigt epilepsi-præparat, der allerede er på markedet, kan muligvis forhindre nerveskader hos personer med sclerose. Britiske forskere viser i et nyt studie, at lægemidlet phenytoin beskytter nervevævet i personer med synsnervebetændelse, et almindeligt symptom på sclerose.

Thumbnail

Sclerosepatienter kan se frem til at få hjælp fra en ukendt front: Epilepsimidlet, phenytoin, kan sandsynligvis beskytte mod synsnervebetændelse, og har potentialet til at forhindre ødelæggelse af alle typer nervevæv hos sclerosepatienter.

Det viser britiske forskere i et nyt studie, og fundet bringer dem nærmere udviklingen af det første lægemiddel, der kan forhindre nervebeskadigelse ved sclerose.

Synsnervebetændelse, også kaldet optisk neuritis, er et almindeligt symptom på sclerose, hvor synsnerven, der sender visuel information fra øjet til hjernen, bliver betændt og beskadiget. For nogle mennesker, kan synsnervebetændelse være det første tegn på sclerose.

Epilepsimiddel blokerer natriums adgang til nerver

Forskere fra University College London i England har længe haft fokus på patienter med synsnervebetændelse, og de har tidligere påvist, at for meget natrium i nerveceller fører til en overproduktion af kalcium, hvilket forårsager nerveskaderne.

I et ønske om at undersøge, om en hæmning af natriumtilførsel faktisk kunne beskytte nervevæv, faldt de over et stof mod epilepsi-anfald, kaldet phenytoin, der formodes at blokere cellers natriumkanaler.

Og da betændelse og skader på øjets nerver er enkle at måle, satte forskerne sig derved for at afgøre, om phenytoin kunne bremse det skadelige natrium i at komme ind i nerveceller i personer med synsnervebetændelse.

30 procent mindre skade

I studiet modtog 86 personer i alderen 18 til 60 år med synsnervebetændelse, enten phenytoin eller placebo hver dag i 3 måneder. Herefter blev personerne undersøgt for tykkelsen af nervefiberlaget på bagsiden af øjet.

Resultatet viste, at de personer, der fik phenytoin havde 30% mindre skade på nervefiberlaget, end de der modtog placebo.

Forskerne betegner resultaterne som lovende og konstaterer, at phenytoin ikke kun kan lede til en ny behandling af synsnervebetændelse, men i princippet kan virke mod nervebeskadigelser i hele centralnervesystemet forårsaget af sclerose.

Hurtig afprøvning og mulig godkendelse

Da phenytoin allerede er et afprøvet lægemiddel på markedet, håber forskerne, at kunne accelerere godkendelsesprocessen, og springe hurtigt til de sidste afgørende fase 3 undersøgelser i en større patientgruppe.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i tidskriftet The Lancet Neurology, og findes her.

Der er ingen kommentar endnu