Gå til hovedindhold

Er der forhøjet risiko for at få sclerose, hvis man har fået en hepatitis b-vaccine?

23. juni 2017
Kort fortalt

Er der forhøjet risiko for at få sclerose, hvis man har fået en hepatitis b-vaccine? Sådan lyder et spørgsmål, som florerer i her i eftermiddag, efter at både Ritzau, TV2, Berlingske og Information tidligere på dagen har skrevet om en sag fra Frankrig.

Svaret er ifølge neurolog, professor og formand for Scleroseforeningens forskningsudvalg, Finn Sellebjerg, klokkeklart: 

Nej. Hepatitis b-vacciner giver ikke øget risiko for at få sclerose. 

”Der er lavet flere store undersøgelser, som ikke har kunnet påvise nogen sammenhæng mellem vaccination mod hepatitis b og sclerose. Den sag, der kører i medierne i dag, handler om, at der er en juridisk vurdering, der siger, at der alligevel kan være en sammenhæng. Ud fra en lægelig vurdering mener jeg ikke, at man kan sige at der er en sammenhæng. Og der stikker juraen så af fra det sundhedsvidenskabelige,” siger Finn Sellebjerg. 

Han er uforstående overfor adskillige ting i den omtalte sag (læs om sagen HER og HER) og siger blandt andet:

”Et af argumenterne i den her sag går på, at hvis man får slcerose, uden at der er nogen i familien, der har det, så taler det for, at sygdommen er udløst af vaccinationen. Det er noget sludder! 85 procent af alle med sclerose, har ikke sclerose i familien. Der er nogle jurister, som er kommet med en juridisk vurdering, som jeg ikke forstår. Det er noget underligt noget, synes jeg.”

Finn Sellebjerg understreger, at det er store studier, der har undersøgt sammenhængen mellem hepatitis b-vaccinationer og sclerose, og at han derfor føler sig fuldstændigt sikker i sin sag, når han afviser sammenhængen. Og han forklarer samtidig, at det jo selvfølgelig ikke betyder, at der ikke findes mennesker, der har fået sclerose efter en hepatitis b-vaccine. 

”Findes der mennesker, der er blevet vaccineret mod hepatitis b og efterfølgende har fået sclerose? Ja. Det gør der. Der er findes også mennesker, der er blevet stivkrampevaccineret, er snublet over en kantsten eller har kørt i en gul taxa og efterfølgende har fået sclerose. Men hvis man kigger på alle dem, der har fået stivkrampevaccinationer, har kørt i gule taxaer, er snublet over kantsten og har fået hepatitis b-vacciner, så har de generelt ikke højere risiko for at få sclerose end alle andre.”

Er der en sammenhæng mellem andre vacciner og sclerose ifølge Finn Sellebjerg:

- Vaccine mod fugleinfluenza: Her har man haft en lidt mere bestyrket mistanke om en øget risiko for visse neurologiske sygdomme. Det har svenske forskere lavet et kæmpe studie af, og det viste en øget risiko for narkolepsi - men ingen øget risiko for sclerose. 

- Gul feber: Det er en levende vaccine, som kan give risiko for attakker – hvis man allerede har sclerose. Men intet, der peger på, at man har øget risiko for at få sclerose. Og den adskiller sig fra mange andre vacciner, fordi det er en levende vaccine med helt andre virkningsmekanismer. 

- Stivkrampevaccination: Det er undersøgt i et enkeltstående studie. Det peger i retning af, at stivkrampevaccinen tilsyneladende måske endda kan beskytte mod sclerose. Der er dog kun lavet dette ene studie.

- Der er heller ikke andre vaccinationer, hvor man kan sige, at der er noget der i særlig grad tyder på øget risiko for at få sclerose. 

4 Kommentarer
notamember
Gitte - 12. januar 2021

Hva med se hel gamle koppevaccine eller calmette vaccine - har de øget risiko ift MS ??

notamember

Som svar til af Gitte

Henriette Skovgård - 4. maj 2022

Har koppevacciner en øget effekt

notamember

Som svar til af Henriette Skovgård

Caroline Posborg - 4. maj 2022

Hej Henriette
Prøv at stil dit spørgsmål på vores netrådgivning, så kan neuropsykologer og andre rådgivere hjælpe dig med at få svar på dit spørgsmål :-) 

notamember

Som svar til af Gitte

Caroline Posborg - 4. maj 2022

Hej Gitte
Prøv at stil dit spørgsmål på vores netrådgivning, hvor der sidder neuropsykologer og andre rådgivere klar til at besvare dit spørgsmål :-)