Gå til hovedindhold
TemaAlternativ behandlingSe hele temaet

Er det farligt at blande naturmedicin 
og kosttilskud med 
din sclerosemedicin?

16. april 2020
Kort fortalt

Mere end halvdelen af alle med sclerose i Danmark har prøvet eller bruger alternativ behandling. De fleste tyer til naturmedicin eller kosttilskud, men har du tænkt over, om det kan påvirke din sclerosemedicin? 

”Vi ved fra andre patientgrupper, at nogle former for naturmedicin eller kosttilskud ikke er godt at kombinere med den traditionelle medicin mod sygdommen, fordi det i nogle tilfælde nedsætter eller forstærker medicinens virkning,” oplyser Scleroseforeningens projektleder Sofie Olsgaard Bergien.

Netop derfor besluttede Scleroseforeningen at undersøge, om det samme gælder for mennesker med sclerose.

Vi ved nemlig, at langt størstedelen af dem, der benytter sig af alternativ behandling, anvender enten naturmedicin eller kosttilskud. 

“Studiet er vigtigt, fordi det kan vise os, om der er kombinationer, man bør overveje en ekstra gang. Måske kan de udgøre en decideret fare for patienten eller være årsag til, at ens sclerosemedicin ikke virker, som den burde,” pointerer hun.

Få kombinationer kan være dårlige


Igennem spørgeskemaer og efter utallige interview er al data kommet i hus, og en liste over favoritvalgene af kosttilskud eller naturmedicin er sendt videre til Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi. Instituttet har nemlig hjulpet med at grave ned i den eksisterende videnskabelige litteratur for at finde svar.  

“Det ser ud til, at der faktisk er nogle få kombinationer, man bør være opmærksom på. Men vi er stadig i gang med at analysere resultaterne og kan ikke melde noget klart ud før senere i år,” fortæller Sofie Olsgaard Bergien og afslører, at studiet også har vist et andet interessant resultat, som Scleroseforeningen vil handle på. 

Sjælden dialog


Det er nemlig sådan, at over halvdelen af deltagerne, som tager naturmedicin eller kosttilskud, ikke taler med deres behandler om det. Og det kan være problematisk, lyder det fra projektlederen. 

“Vi har spurgt deltagerne, hvilke barrierer de oplever, og hvor de ellers søger information. Og så har vi talt med to neurologer, en alment praktiserende læge, en diætist og en alternativ behandler for at undersøge, hvordan de griber dialogen an omkring brugen af alternativ behandling og muligheden for eventuelle interaktioner,” fortæller hun. 

”Vi vil selvfølgelig dele resultaterne fra studiet, så snart vi kan. Både med vores medlemmer og med de sundhedsprofessionelle, for vi vil gerne gøre alle opmærksomme på, hvilke kombinationer man bør være ekstra påpasselig med. Og så er vi i gang med at udarbejde noget superhåndgribeligt materiale, der skal gøre dialogen mellem behandler og patient lettere og bedre,” røber Sofie Olsgaard Bergien. 

Helt op til...

63 procent af deltagerne, der bruger eller har brugt naturmedicin eller kosttilskud, har ikke talt med nogen behandler overhovedet (hverken læge, sygeplejerske, alternativ behandler med flere) om det.  

Der er ingen kommentar endnu