Et lettere liv med multisygdom
Vi har spurgt den nye centerleder og professor på Danmarks første videnscenter for multisygdom og kronisk sygdom Anne Frølich om hendes bedste råd til at få livet til at hænge sammen med mere end en sygdom.

Stribevis af piller og lægebesøg på lægebesøg … Livet som multisyg kan være besværligt. Derfor åbnede Danmarks første Videnscenter for multisygdom og kronisk sygdom i oktober 2019 – et center, hvor de arbejder for bedre forhold for mennesker med flere sygdomme.
Vi har spurgt den nye centerleder og professor Anne Frølich om hendes bedste råd til at få livet til at hænge sammen med mere end en sygdom.
Råd nr. 1: Tag kontrol over dit sygdomsforløb
Anne Frølich hører fra både patienter og sundhedsfaglige, at det kan være svært for begge parter at holde overblik over den syges sygdomsforløb:
”Vi arbejder for at skabe bedre, mere sammenhængende forløb med patienten i fokus. Mennesker, der har flere sygdomme, oplever ofte, at informationerne ikke kommer med dem rundt i sundhedssystemet, og at de møder en ny læge hver gang,” fortæller hun og fortsætter:
”Men det er også vigtigt, at patienten selv har et overblik over sin medicin og sine lægebesøg. Det er ikke en opgave, der falder alle lige nemt. Man kan derfor spørge sine pårørende om hjælp eller få en personansvarlig læge (se faktaboks) og få hjælp fra sin praktiserende læge. Den praktiserende læge vil ofte være den centrale ”tovholder” for patienter med komplekse forløb i sundhedssektoren. Der findes også patientuddannelser eller patientgrupper, som kan hjælpe med at skabe overblik, og hvor man kan dele sine oplevelser,” fortæller Anne Frølich.
Patientansvarlig læge (PAL)
Ved komplekse, længerevarende og tværgående behandlingsforløb, kan man få tildelt en patientansvarlig læge. En patientansvarlig læge har ikke ansvar udover sit eget speciale eller behandling, men koordinerer og er tovholder for det samlede udrednings- og behandlingsforløb. Og patienten skal kunne spørge sin patientansvarlige læge til råds, hvis han eller hun er i tvivl om noget.
Råd nr. 2: Vær aktiv, og lev sundt
”Det er ikke alle sygdomme, du kan gøre noget ved. Men nogle kan du forebygge, og andre kan du holde i skak eller komme helt af med igen. Motion sammen med de almindelige råd om sundhed og kost er gode at følge,” siger Anne Frølich.
Men hun fortæller også, at det er meget forskelligt, hvad der er det rigtige, fra person til person:
”Genetik, sygdom og fysisk tilstand spiller en stor rolle. Mennesker med sclerose kan være udfordret på fysikken og have svært ved at bevæge sig, men der findes specifikke trænings- og rehabiliteringsprogrammer ude i kommunerne og regionerne.”
Råd nr. 3: Følg lægens anvisninger
Når du lever med sclerose og derudover har andre sygdomme, kan der være meget medicin og flere behandlinger at følge. Her er det ifølge Anne Frølich vigtigt, at du sørger for at følge lægens anvisninger:
”Man skal altid tage sin medicin, følge sin træning og aldrig stoppe en behandling uden at have rådført sig med sin læge. Vi har meget fokus på i fremtiden at blive bedre til at skræddersy tilbuddene. Så de er tilpasset den enkelte patient. Derfor bliver det forhåbentlig lettere for den enkelte at følge, da alle patienter er forskellige,” fortæller Anne Frølich
'En dag under samme tag'
Syv steder over hele landet har man styrket indsatsen for multisyge med konceptet "En dag under samme tag", hvor man kan komme og få tilset alle sine sygdomme og medicin samme sted på én dag. Blandt andet på Silkeborg Sygehus driver man Klinik for Multisygdom og Polyfarmaci, og Medicinsk Fælles Ambulatorium på Holbæk Sygehus sikrer hurtig udredning og fremmer forløb for patienter med multisygdom. Alle syv steder kræver en henvisning fra ens praktiserende læge.
Ifølge Anne Frølich er det en god ide, men det afhænger også af patienttypen:
”Jeg synes, at konceptet er en rigtig god ide, som mange vil have glæde af. Men der er også nogle patienter, der synes, at det er for meget, at de skal have foretaget mange undersøgelser på en dag. Det bliver for uoverskueligt for dem,” fortæller Anne Frølich.