Gå til hovedindhold

Et lille molekyle skal beskytte celler, som sclerose ødelægger

8. maj 2019
Kort fortalt

Kan et lille molekyle ved navn Sephin 1 være i stand til at forsinke de skader, der ses på neuronerne, når man har sclerose? Det har et helt nyt studie fra USA netop forsket i, og resultaterne skaber håb. 

Af Ceylan Türlü og Sara Bangsbo

Flere og flere forskningsstudier peger på, at sclerose netop skyldes, at kroppens forsvarssystem har en ødelæggende effekt på oligodendrocytterne i din krop. Oligodendrocytter er celler, som producerer myelin, og myelin er de fedtskeder, som omgiver vores axoner og som bliver beskadiget af sclerose.

Men er det muligt at beskytte oligodendrocytterne mod kroppens forsvarssystem, der skader oligodendrocyt-cellerne? Det har et amerikansk studie valgt at undersøge nærmere. 

Forskergruppen bag studiet har på baggrund af andre studier valgt at teste, om det lille molekyle Sephin 1 kan øge oligodendrocytternes forsvar mod de inflammatoriske angreb, som de udsættes for, når man har sclerose. 

Sephin 1-molekylet kan faktisk beskytte mod inflammatoriske angreb


Forskningen blev afprøvet på mus med en scleroselignende sygdom, og var opdelt i fire forskellige grene, som forskerne ønskede at undersøge.

Den første gren handlede om at se nærmere på effekten, når musene fik injiceret molekylet sephin 1. Den anden gren undersøgte effekten af beta Interferon hos mus med scleroselignende sygdom. Den tredje omhandlede virkningen, når mus fik både beta interferon og sephin 1, mens den sidste gren var en kontrolgruppe.

Hos de mus som fik Sephin 1 observerede man færre symptomer, en mindre ødelæggelse af oligodendrocytter og af axonerne. Derudover kunne forskerne se en nedsat produktion af de signaler, som aktiverer immunforsvaret samt en reducering af T-celler i det centrale nervesystem. T-celler er celler, der er en del af kroppens forsvarssystem, og de bliver aktiveret, når der opstår betændelsestilstande, hvilket sclerose jo sætter gang i.

Det betyder altså, at forskerne har kunnet påvise, at Sephin 1 forsinker sygdomsudviklingen hos mus med sclerose, fordi det styrker forsvaret hos de oligodendrocytter, vi har i kroppen, mod betændte angreb som opstår i det centrale nervesystem. Men den bedste effekt viste sig dog hos de mus, der var i den sammenkoblede behandling med både sephin 1 og beta interferon.

Vil du dykke længere ned i studiet, kan du finde det her.

Der er ingen kommentar endnu