Gå til hovedindhold

Et liv dedikeret til yoga

3. oktober 2013
Kort fortalt

I mere end 50 år har amerikanske Eric Small dedikeret sit liv til yoga. Som elev af den anerkendte B.K.S. Iyengar har han brugt yogaen til at holde sig så sund, at han i dag som 80-årig stadig underviser i yoga – til trods for at han har levet med sclerose, siden han var 20 år gammel

»Det var ikke en åbenbaring, ikke et stort lysglimt eller en spirituel opvågning. Det var resultatet af virkelig hårdt arbejde og disciplin. Det var en langsom proces, hvor jeg arbejdede på at finde ud af, hvad der hjalp.«

Sådan siger Eric Small om begyndelsen på hans forhold til yoga, som startede, da han fik konstateret sclerose. Forholdet med yoga har nu har varet i over 50 år og i dag, som 80-årig, underviser han i yoga fire gange om ugen, bruger ikke medicin mod sclerose, og ’fungerer normalt’ med egne ord.

Da han som 20-årig i 50’ernes USA blev ramt af en mystisk sygdom, tog det to år, før lægerne fik stillet diagnosen sclerose. På det tidspunkt led Eric Small af træthed, synsforstyrrelser, kognitive problemer, havde svært ved at styre sine hænder og at gå. Dengang vidste lægerne ikke rigtigt, hvad de skulle stille op, og Eric Small blev udsat for behandlinger med både steroider og blodfortyndende medicin.

»Jeg fik blå mærker, når nogen rørte ved mig. Der var ikke særlig store fremskridt ved behandlingen. Derfor tænkte jeg: ’Jeg må kunne finde en behandling, der virker’.«

Mødet med yoga

Eric Small havde tidligere prøvet yoga i gymnastiktimerne i skolen og syntes godt om det. Derfor satte han sig for at undersøge den, på det tidspunkt, relativt ukendte træningsform. Han fik bestilt en bog hjem til biblioteket i den lille by, han boede i. Med til bogen hørte en vinylplade, hvor der var indtalt instruktioner til yogaøvelserne i bogen.

Efter 4-5 måneder begyndte han at mærke små forbedringer, og hukommelsen blev lidt klarere. Han besluttede sig for at flytte til Los Angeles, hvor han begyndte at lede efter yogaundervisere. 

Her fandt han en gruppe af yogaundervisere, der lige var kommet hjem fra Indien, hvor de havde været elever hos den anerkendte B.K.S. Iyengar, som er manden bag den form for yoga, der kaldes Iyengar yoga, og som i dag er udbredt i hele verden.

»Jeg havde intet at miste, så jeg købte hans bog ’Light on Yoga’. Jeg opdagede, at der var yogaøvelser specifikt til fysiske og mentale lidelser. Pludselig fandt jeg nogle svar i den bog,« siger Eric Small. 

Elev hos B.K.S. Iyengar

Noget tid efter kom inderen B.K.S. Iyengar til Californien for at undervise i yoga. Eric Small, der på det tidspunkt stadig måtte bruge to stokke at støtte sig til, fordi hans balance var dårlig, ville meget gerne med til undervisningen. Der var bare fuldstændigt udsolgt.

»Men jeg tog af sted alligevel. Jeg blev nødt til at sidde på gangen og kigge ind i lokalet, hvor han underviste. Den næste dag, da jeg sad udenfor igen, kom han ud og spurgte: ’Hvad laver du her?’ Og jeg svarede: ’Jeg er kommet for at lære noget af dig, så jeg kan hjælpe mig selv.’ Og han sagde: ’Kom ind. Dét startede min karriere med Mr. Iyengar.’«

Eric Small fortæller, at B.K.S. Iyengar inviterede ham med til Indien, hvor han blev den erfarne inders elev. B.K.S. Iyengar kendte ikke til sygdommen sclerose på det tidspunkt, så derfor arbejdede de sammen om at finde ud af, hvilke øvelser, der ville hjælpe på Eric Smalls tilstand og lærte af hinanden. 

»Efter seks måneder gik jeg rimelig godt. Jeg blev ikke træt før om eftermiddagen, hvor jeg før var stået op, spist morgenmad og gået i seng igen, fordi jeg var så træt. Mit syn var ikke fantastisk, men jeg kunne læse lidt bedre. Før lyttede jeg til lydbøger, men nu kunne jeg fokusere og læse to-tre sætninger, før mine øjne slog fra. Det gav mig en indikation af, at jeg var på rette vej,« siger Eric Small. 

Underviste andre med sclerose

Eric Small begyndte så småt at undervise andre mennesker med sclerose i yoga. Her så han resultater hos folk ved at sammensætte en serie af øvelser til hver enkelt person. 

Dog understreger han, at det er vigtigt at være realistisk omkring det resultat, man vil opnå med yogaen. 

»Når jeg arbejder med andre mennesker med sclerose, siger jeg ikke, at det er en hurtig løsning. Du kommer ikke til at gå ud af yogastudiet og efterlade din stok. Men der er en mulighed for, at hvis du laver de her specifikke øvelser, så vil der komme en forbedring,« siger Eric Small, der sammenligner yoga med legoklodser. »Man skal bygge klodserne oven på hinanden. Derfor er det meget vigtigt, at den første klods er stabil, for at de andre kan bygges oven på. Og den første klods er din disciplin.«

Et liv dedikeret til yoga

Over årene fulgte B.K.S. Iyengar med i Eric Smalls udvikling og arbejde. Og efter ti års træning kunne Eric Small kalde sig selv underviser i Iyengar yoga. B.K.S. Iyengar gav ham certifikatet med den forudsætning, at han ville undervise andre mennesker med sclerose.

Og netop det at hjælpe andre har også været Eric Smalls motivation for at dedikere sit liv til at blive yogaunderviser. 

»Jeg ville undervise andre mennesker med sclerose i yoga uanset hvilke forhindringer, jeg stødte ind i. Jeg blev meget inspireret af Mr. Iyengar. Hvis jeg kunne blive som ham, så ville det være mit livsværk,« siger Eric Small.

Tag det stille og roligt

På nuværende tidspunkt underviser 80-årige Eric Small yogahold fire gange om ugen og træner derudover selv. Til spørgsmålet om, hvordan han har formået at holde disciplinen i mere end 50 år, siger han:

»Der er en belønning ved at være disciplineret. Belønningen er, at man fungerer. Jeg er blevet gift og har fået tre børn. Jeg har mine problemer, men jeg tager ikke medicin, og jeg fungerer normalt.«

To dage om ugen laver han ’absolut ingenting’ – der hviler han og lader op til en travl hverdag med børnebørn og diverse danseopvisninger, baseballkampe og klaverkoncerter. Derfor råder han også andre til at tage det stille og roligt i stedet for at presse sig selv.

»Man skal ikke sætte nogen begrænsninger eller forventninger op for sig selv. Hvis det går godt, så bliv ved. Men hvis du oplever træthed eller får krampe, så stop med det samme,« siger Eric Small, der ikke giver meget for hårde træningsformer. »Yoga er fuldstændig modsat amerikansk sportskultur, for der har vi det her forfærdelige udtryk ’pain is gain’ (det skal gøre ondt, før det gør godt). Det, synes jeg, er helt åndssvagt.«      

Vælg underviser med omhu

Igennem årene har Eric Small set, hvordan yoga er blevet mere og mere populært i den vestlige verden, men han forholder sig skeptisk til, hvorvidt alle undervisere er kvalificerede, og han råder til, at man finder en underviser, der er certificeret.

»Yogaen er over os, men den skal tages alvorligt. Jeg går selv til timer og lærer stadig og er elev. Det er der meget få af de nymodens instruktører, der gør,” siger han. »Jeg underviser ikke i, hvordan man får strammet røven op, jeg underviser folk i, hvordan de kan komme af med fysiske lidelser. Det er forskellen på Iyengar yoga og alle de tusindvis af yogainstruktører, der findes rundt omkring i fitnesscentre og alle mulige andre steder.«

Og Eric Small har tænkt sig at blive ved med at undervise i yoga.

»Min afdøde kone spurgte, hvornår jeg gik på pension. Alle vores venner gik jo på pension, vi var i 70’erne. Så spillede de golf og blev tykke. Men jeg har tænkt mig at blive ved med at undervise, til jeg dør.«  

Eric Small har skrevet bogen ’Yoga and Mutiple Sclerosis – a Journey to Health and Healing’ med yogaøvelser specielt rettet mod sclerosesymptomer.

Der er ingen kommentar endnu