Gå til hovedindhold

Et par hvæs holder spasmerne væk

22. oktober 2014
Kort fortalt

Hurtig og effektiv behandling af utroligt smertefulde spasmer – det er det, Jack Mikkelsen bruger cannabis til. Når Jack tænder en joint, så giver det ham en smertelindring, som han ikke har kunnet finde i anden medicin.

Thumbnail

”Da jeg havde fået to eller tre hiv af dén joint, så oplevede jeg en sand lykkefølelse. Ikke af skævhed, men fordi alle mine spasmer, muskelkramper og følelsesforstyrrelser, de forsvandt. Jeg følte, at jeg kunne ånde igen, og at jeg var et menneske igen.”

Sådan beskriver 36-årige Jack Mikkelsen sin første oplevelse med at ryge cannabis. Siden han som ung mand i 20’erne fik sclerose, har smertefulde spasmer og kramper været en del af hverdagen, og ingen medicin har kunnet hjælpe. Indtil han startede med at ryge cannabis.

Skeptisk i starten

Jack Mikkelsen var ellers skeptisk til at starte med. Han fortæller, at han ’i sin ungdom’ prøvede at ryge hash som så mange andre, men da han senere begyndte at arbejde som tjener, fik han et negativt syn på det.

 

”Jeg arbejdede i restaurationsbranchen, hvor der var en del stoffer, og det gad jeg ikke være med til,” siger han. ”Da jeg så blev syg, var der flere kammerater, der sagde, at det ville hjælpe på mine symptomer, hvis jeg prøvede at ryge cannabis, men jeg ved med at sige: Det gider jeg sgu ikke.”

 

Jack ombestemte sig dog, da hans læge som sidste medicinske mulighed kun kunne tilbyde ham en baclofenpumpe (en pumpe, der bliver indopereret i kroppen, og som kan sende medicin rundt i kroppen, der skal dæmpe spasmer red.) mod sine spasmer. 

 

”Jeg sagde til lægen: Det kan du godt glemme. Jeg skal ikke have opereret en pumpe ind i maven. Så svarede lægen: Du har én anden mulighed, men den må jeg ikke sige til dig. Du kører ud på staden og køber noget hash,” fortæller Jack. ”Så gik jeg og tyggede lidt på den, og fik så en kammerat til at køre ud på staden og købe noget skunk.”

Bliver ikke skæv

Siden sin første positive oplevelse med cannabis, har Jack Mikkelsen brugt joints som smertelindring. Når han kan mærke, at en spasme er på vej, så kører han i sin kørestol ud i køkkenet og tænder den joint, der ligger parat i askebægeret under emhætten.

 

”Jeg sidder aldrig og ryger en hel joint i træk. Jeg tager et par hvæs og så lægger jeg den fra mig igen,” siger Jack. ”Derfor bliver jeg heller ikke skæv af at ryge. Dels fordi jeg bare ryger lidt af gangen, og så fordi jeg har opbygget en tolerance igennem tiden.”

 

Jack Mikkelsen har også prøvet andre typer cannabismedicin, begge de lægeordinerede præparater Marinol og Sativex har han forsøgt sig med.  

 

”Marinol virker overhovedet ikke, og Sativex virker meget svagt og sporadisk. Jeg ville skulle højt op i dosis for at få virkning af Sativex. Så højt op at det ville være skadeligt for min slimhinde og tænder, og man må slet ikke bruge så meget af det, kun et vist antal sprøjt per dag,” fortæller Jack om hans oplevelser med Sativex, der indtages som mundspray. 

Oplever ingen negative kommentarer

Netop fordi Jack Mikkelsen har prøvet at bruge de lovlige typer cannabismedicin, ærgrer det ham også, at han ikke kan bruge cannabis i form af skunk lovligt. 

 

”Det gør mig ærgerlig, at det er ulovligt. Jeg har endnu ikke mødt nogen, der har sagt, at det var skidt, at jeg ryger cannabis. Hverken familie, venner eller folk på gaden har været negative omkring, at jeg forsøger at afhjælpe mine egne problemer med cannabis,” siger Jack Mikkelsen, der ikke vil uddybe præcis, hvordan han får fat i den cannabis, som han bruger i sine joints.

 

”Jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke skelne mellem cannabis for sjov og cannabis til medicinsk brug, ligesom man kan med andet medicin som f.eks. morfin, som man bruger til smertelindring, selvom det også er noget, folk kan misbruge og blive afhængige af,” siger han og slutter: 

 

”Jeg synes, holdningen til cannabis er oldnordisk i Danmark. I Tyskland, Holland og flere andre steder er det jo muligt at få cannabis til medicinsk brug. Hvorfor kan man ikke det i Danmark?”

Der er ingen kommentar endnu