Gå til hovedindhold

Færre med sclerose er i øget risiko efter ny opdatering fra Sundhedsstyrelsen

25. maj 2020
Kort fortalt

De to behandlinger Rituximab og Ocrevus sender dig ikke længere på listen over personer, der er i øget risiko ved Covid-19, hvis du får medicinen på grund af sclerose. Sådan fremgår det i nye ændringer fra Sundhedsstyrelsen.

For to uger siden delte Sundhedsstyrelsen en helt ny oversigt over, hvem der er i risikogruppen, hvis man smittes med Covid-19. Som noget nyt havde de tilføjet en række specifikke lægemidler, de vurderer, kan øge risikoen for et mere alvorligt sygdomsforløb.

Et af de lægemidler, der kan spottes på listen, er Rituximab. Et præparat der sommetider bruges i behandling mod sclerose, og som er næsten identisk med en anden sclerosemedicin med navnet Ocrevus.

Vigtig præcisering


Tilføjelsen kom bag på professor i neurologi Finn Sellebjerg, som få uger forinden havde lavet en minutiøs gennemgang af de hyppigst brugte immundæmpende behandlinger mod sclerose i samarbejde med professor i infektionsmedicin Susanne Dam Poulsen. Sammen var de nået frem til, at hverken Rituximab eller Ocrevus ser ud til at påvirke immunsystemet i sådan en grad, at behandlingen alene medfører en øget risiko i forhold til covid-19.

Professor-duoens tidligere vurdering bliver nu bekræftet af en ny og mere nøjagtig præcisering fra Sundhedsstyrelsen. I præciseringen, som Sundhedsstyrelsen netop har sendt ud, understreger de, at det ikke er alle i behandling med Rituximab, som er i øget risiko på grund af medicinen.

Infektioner siger mere end medicin


I den ændrede oversigt står der nu: Rituximab inden for de sidste 6 måneder, kun ved reumatologiske, hæmatologiske og dermatologiske lidelser.  

”Den nye ændring betyder, at vi er tilbage til, at man bør tage udgangspunkt i, om man har en øget tendens til infektioner, i stedet for at vurdere risikoen ud fra specifikke præparater, når man har sclerose,” lyder kommentaren fra professor Finn Sellebjerg.

Han står fast i sin og professor Susanne Dam Poulsens tidligere vurdering af, at det kun er et fåtal af sclerosepatienter i medicinsk behandling, som har et reelt nedsat immunforsvar – og at det også gælder de, der er i behandling med Rituximab eller Ocrevus.

Nedenfor finder du oversigten, som viser de to professorers vurdering af, hvem med sclerose der er i øget risiko for et voldsommere sygdomsforløb med Covid-19.  

Vil du vide mere om sclerose og coronavirus?

Du kan finde sidste nyt og få et overblik i vores TEMA om corona og sclerose

Der er ingen kommentar endnu