Gå til hovedindhold

Fire gode råd til dig, der er på arbejdsmarkedet

2. februar 2021
Kort fortalt

Der findes ingen rettigheder til dig som pårørende, men der kan være muligheder for hjælp – både i hjemmet og til, hvordan du kan passe på dig selv. Tre af Scleroseforeningens rådgivere giver her deres bedste råd.

1. Vær åben


Fortæl din arbejdsgiver om sygdommen og om de udfordringer, det kan give i dit arbejde. Janni Jensen, der er socialrådgiver i Scleroseforeningen, fortæller, at hun ofte oplever, at pårørende, der går til deres arbejdsgiver, får positiv respons.

”Vær åben om situationen, og fortæl det, som det er. Og fortæl om sygdommen, for det er langt fra alle, der kender til sclerose og de udringer, der er, når man har en syg ægtefælle eller partner,” fortæller Janni Jensen og fortsætter.

”Jeg får ofte gode tilbagemeldinger om, at arbejdsgiveren viser omsorg for medarbejderen. Tit vil det være sådan, at man møder meget mere forståelse, end man aner.”

2. Undersøg rettighederne


Selvom der ikke findes rettigheder til pårørende på arbejdsmarkedet, så kan der være muligheder for hjælp til den, der har sclerose – og det kan være med til at lette hverdagen for hele familien. Det kan være hjælp til at få vasket tøj, skiftet sengetøj eller til at vaske gulvet. Scleroseforeningens rådgivningschef Nadia Buchard fortæller, at det kan være en hjælp for den pårørende.

”Der er lovgivning om hjælp til den, der har sclerose. Hvis man aflaster omkring den syge gennem hjælp i hjemmet, så hjælper det indirekte den pårørende, fordi der bliver fjernet nogle opgaver,” forklarer Nadia Buchard. Hun råder derfor familier, der har sclerose tæt inde på livet til at søge den hjælp, de kan.

3. Tag plads til dig selv


Det er ofte den, der ikke har sclerose, der skal have det store overblik over familiens planer, og det er også oftest de pårørende, der står for de praktiske opgaver i hjemmet. Det kan presse den pårørende og gøre, at man kan komme til at glemme sig selv.

”Det er vigtigt at gøre plads til at se en ven eller gå alene ud en aften. Hvis det er muligt, så hold fast i en fritidsaktivitet, sport eller hobby, så man kan holde fast i sig selv og ikke kun være den, der altid skal have fokus på, at andre har det godt,” fortæller Karin Jaspers, der er psykolog i Scleroseforeningen.

4. Ræk ud efter hjælpen


Janni Jensen mener, at en af de vigtigste ting er at bede om hjælpen, også selvom det kan være svært. Derfor opfordrer hun til at tage fat i Scleroseforeningens rådgivning, så de kan være med til at finde ud af, hvordan de kan hjælpe, og hvilke rettigheder, der kan lette hverdagen.

”Det er vigtigt for de pårørende at huske, at de også kan ringe til foreningens rådgivning. Som pårørende kan man være presset på mange måder, og derfor kan det være en kæmpe lettelse at finde ud af, at vi også har fokus på dem,” fortæller Janni Jensen.

Rådgivningen kan være med til at hjælpe med at få overblik over de muligheder, der findes. Og selvom der i lovgivningen ikke er muligheder på arbejdsmarkedet, findes der andre muligheder.

”Det at være enemand med ansvar for familie og dagligdag kan betyde, at man som pårørende ender med at bliver overbelastet. Hvis der kunne gives den nødvendige hjælp fra kommunen til de almindelige daglige gøremål, ville det være en stor aflastning,” fortæller Nadia Buchard.

Der er ingen kommentar endnu