Gå til hovedindhold

Fire pust om dagen skaber livskvalitet i Cecilies hverdag

14. februar 2019
Kort fortalt

Efter ni års kramper, som intet medicin og ingen gode råd kunne standse, nåede Cecilie til et punkt, hun ikke længere kunne holde sin tilstand ud. Men flere pust cannabis hver aften endte med at vende rundt på hendes liv.

Cecilie Lorensen har prøvet det meste. Hun har trænet. Hun har ladet vær’ at træne. Hun har indtaget magnesium. Hun har sågar sovet med en håndsæbe under sin pude i flere år, fordi et gammelt husråd siger, at det kan dæmpe de spastiske kramper, som hendes sclerose sætter gang i. 

Men intet af det hjalp.

Kramper gjorde søvn til en mangelvare


Hun tager tippen af en lille flaske, hvor tallet 30 er skrevet over etiketten.

”Jeg skriver altid dato på flaskerne, så jeg har styr på, hvor længe de holder,” siger hun og sprøjter en enkelt gang i min hånd for at demonstrere, hvor meget der egentlig kommer ud, hver gang hun tager et ’pust’.

”Da jeg lagde mig til at sove om aftenen førhen, fik jeg aldrig mere end halvanden times sammenhængende søvn, før jeg fik voldsomt ondt. Mine ben begyndte at krampe så meget, at jeg måtte rende op af sengen og ud på det kolde badeværelsesgulv, hvor jeg kunne overbruse benene med koldt vand,” fortæller hun.

Og sådan fortsatte det uden sammenhængende søvn i ni år. Helt indtil hun for to år siden stod i skleroseklinikken og med en blanding af vrede og frustration fik gjort det klart, at grænsen var nået.

Recepten vendte op og ned på Cecilies liv
 

Det var fra dén dag, at ’pustene’ blev en del af Cecilies daglige rutine. 

”Jeg var vred og rigtig ked af at have det så skidt. Jeg følte, at alt ramlede, og min sygeplejerske kunne godt se det på mig. Hun spurgte, om jeg havde prøvet cannabis, og fem minutter senere fik de presset mig ind hos neurologen mellem to patienter,” uddyber Cecilie.

Hun gik derfra med en recept på Sativex, som er et lægemiddel, der indeholder to af cannabisplantens aktive stoffer, og som skulle hjælpe på den spasticitet, der holdt Cecilie oppe hver nat.

Fire pust om dagen


”Jeg synes, det smager ret grimt, men det virker!”, siger Cecilie og sætter tippen på den lille flaske igen.

Hun er gået fra at tage fem pust om aftenen og ét om morgen til at tage to pust mindre.

”Det er på grænsen til at være for lidt. Men hvis min sygdom udvikler sig, og jeg får flere kramper, er jeg bange for, at effekten daler, hvis jeg har brugt det for meget. Men de fire pust gør, at jeg kan sove helt op til seks timer i træk, og det har gjort så meget for mig. Kramperne er der stort set ikke, når jeg har taget det, og jeg har fået min energi og mit humør tilbage,” forklarer Cecilie.

”Så nu har jeg lige for nyligt smidt den håndsæbe ud, som jeg havde under puden,” griner hun.

Der er ingen kommentar endnu