Gå til hovedindhold

FN kritiserer Danmarks handicapindsats

6. marts 2015
Kort fortalt

Danmark har været til eksamen i FN's handicapkonvention, og der var ros til implementeringen, men ris til manglende lovgivning om diskrimination

Thumbnail

I september var Danmark til eksamen i Geneve i Schweiz. FN ville undersøge, om Danmark lever op til den handicapkonvention, som vi sagde ja til tilbage i 2009. Konventionen er en aftale i FN om, at handicappede skal have de samme rettigheder som andre mennesker.

Selvom der var megen ros til Danmark, gav FN’s handicapkomite Danmark 30 anbefalinger til steder, hvor det danske system kan forbedres. Den mest markante anbefaling går på, at Danmark bør indføre et totalt forbud mod diskrimination af personer med handicap. Det har vi ikke i dag – modsat lande som Norge og Sverige. 

I Danmark er det lovligt at nægte handicappede adgang til restauranter, biografer, butikker eller andre steder, hvor ejeren ikke synes, de passer ind.

Afvist på grund af handicap 

En af dem, der har prøvet at blive afvist i døren på grund af sit handicap er Claus Andersen, som på grund af sclerose, har et elektronisk hjælpemiddel, en FES, på venstre ben, der hjælper ham med at gå.

”Det får mig til at føle, at jeg har et stempel i nakken, hvor der står ’væk med ham, han er handicappet’,” fortæller han i radioindslaget nederst i artiklen.

Ligebehandlingschef hos Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt Liisberg, mener, at det er et problem, at der ikke findes en diskriminationslov, der kan beskytte Claus Andersen og andre med handicap.

”Det betyder jo, at der ikke er nogen klageadgang, og det betyder, at der mangler en generel anerkendelse af, at handicappede har ret til ligebehandling,” forklarer hun.

Diskriminationslov eller ej

Socialminister Manu Sareen (R) udtalte i oktober, at regeringens handicapudvalg vil gå samtlige 30 punkter igennem i løbet af efteråret. Men først i starten af februar begynder regeringens partier at diskutere, hvorvidt Danmark skal have en egentlig diskriminationslov, skriver Kristeligt Dagblad.

FN’s anbefalinger

FN’s handicapkomite er kommet med 30 anbefalinger til Danmark, heriblandt:

  • Et forbud mod diskrimination af personer med handicap skal indskrives i loven
  • Bedre adgang til transport og bygninger
  • Handicapkonventionen skal skrives ind i dansk lov
  • Stemmeret for personer under værgemål 
Der er ingen kommentar endnu