Første godkendte medicin mod primær progressiv sclerose er blevet virkelighed
Ventetiden er slut. Den første godkendte medicin, der kan forsinke forværringerne ved primær progressiv sclerose, bliver endelig til virkelighed. Tidligere på dagen vendte Medicinrådet nemlig tomlen op for behandlingen. Men den bliver ikke for alle.

Endelig skete det. Medicinrådet har godkendt den første medicin nogensinde mod primær progressiv sclerose, efter at de sidste år udsatte beslutningen tre gange. En kamp, som Scleroseforeningen har lagt mange kræfter i, og nyheden vækker derfor begejstring hos Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm.
”Det er utrolig glædeligt, at Medicinrådet endelig har valgt at godkende medicinen til patienter med progressiv sclerose, som indtil nu slet ikke har kunnet få behandling,” siger direktør Klaus Høm.
”Men vi har hørt, at behandlingen kun er blevet godkendt til en patientgruppe, der er under 45 år. Det synes vi, er både ærgerligt og uforståeligt, hvis det er tilfældet. Men vi ved ikke med sikkerhed, hvad det betyder endnu, og det vil helt sikkert være noget, vi følger tæt, for det må selvfølgelig ikke være afgørende, om man er 44 eller 46 år. Det bør altid være en neurologisk vurdering, der er afgørende for, om man vil have gavn af behandlingen eller ej,” understreger han.
Behandlingen er ikke for alle
Det er nemlig sådan, at Medicinrådet for et år siden afviste muligheden for Ocrevus til alle med primær progressiv sclerose, fordi de ikke mente, at virkningen kunne stå mål med prisen. Og siden har de vurderet, om medicinen i stedet skal godkendes til en undergruppe.
”Studier har vist, at Ocrevus ser ud til at have bedst effekt på patienter med primær progressiv sclerose, som er under 45 år og oplever sygdomsaktivitet,” forklarer professor på Rigshospitalet Finn Sellebjerg.
Og det er netop dén undergruppe, som Medicinrådet har godkendt behandlingen til.
”Præcis, hvad det kommer til at betyde, ved vi ikke endnu. Behandlingen er blevet godkendt til patienter med primær progressiv sclerose op til 45 år, men hvor skarpt kravene skal efterleves, er noget, som de forskellige regioner beslutter ud fra Medicinrådets afgørelse,” uddyber professor Finn Sellebjerg.
Patienter må selv opsøge muligheden
Selvom den længeventede godkendelse af Ocrevus skaber en ny og unik mulighed for en mindre gruppe patienter med primær progressiv sclerose, står skleroseklinikkerne ikke klar med lister over patienter, der passer ind under kriterierne.
”De patienter, der hører til undergruppen, som Ocrevus nu er godkendt til, bliver gjort opmærksom på muligheden, i takt med at de alligevel kommer på klinikken. Men nogle af de patienter, som det kan være aktuelt for, er i dag slet ikke tilknyttet en skleroseklinik. De må selv sørge for at få en henvisning fra deres praktiserende læge, for der er jo desværre ikke blevet afsat flere penge til ekstra ressourcer,” understreger Professor Finn Sellebjerg.