Gå til hovedindhold

Forskningsfredag: Mere viden om smøger og sclerose

22. februar 2013
Kort fortalt

Scleroseforeningen uddeler hvert år millioner til dansk scleroseforskning. Denne og de kommende fredage præsenterer vi de forskningsprojekter, som vi har støttet i 2013. Finn Sellebjerg sætter i et forskningsprojekt fokus på, hvorfor og hvordan rygning påvirker sclerose.

 

Det er efterhånden kendt, at sclerose skyldes et samspil mellem forskellige faktorer som arv og miljø. Rygning er en af de bedst dokumenterede miljøfaktorer, der udover at øge risikoen for sygdommen, også øger risikoen for at sygdommen bliver fremadskridende og udvikler sig til sekundær progressiv sclerose. Nu skal der undersøges hvorfor.

»Vi ved, hvad man får sclerose af. Det er nogle immunologiske reaktioner, der skader hjernen. Vi ved også lidt om, hvilke reaktioner, der udløser det, og at det er elementer som omgivelser og miljø, der spiller ind. Rygning har en hel særlig betydning, og nu vil vi finde ud af hvorfor,« forklarer Finn Sellebjerg, der er overlæge ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet og formand for Scleroseforeningens forksningsudvalg.

Målet med studiet er at undersøge, i hvilken grad rygning udløser en betændelsesreaktion, der kan måles i blodet. Projektet vil også undersøge sammenhængen mellem betændelsesreaktionerne og sygdomsaktiviteten hos personer med progressiv sclerose.

Rygning påvirker sclerosens udvikling

Det er ikke tilfældigt, at det er netop rygnings påvirkning på sclerosens udvikling, der nu skal graves i, og der ligger allerede meget forskning bag for at kunne undersøge netop dette område. Finn Sellebjerg siger:

»Dette forskningsområde er helt nyt. Det bygger på mange forskellige tidligere undersøgelser af miljø og arvelige faktorer, der spiller ind på sclerosens udvikling. Vi ved, at rygning øger graden af forskellige betændelsesreaktioner. Derfor tror vi, at det er med til at øge
sandsynligheden for, at der opstår en sygdomsfremkaldende immunologisk reaktion, der i sidste ende laver skaderne på hjernen og rygmarven.«

Svaret er i blodet

Forskningsprojektet baseres på undersøgelse af blodprøver af henholdsvis raske mennesker og personer med sclerose.

»Vi vil undersøge blodprøver, der er taget over en periode på tre år og sammenholde dem med sygdommens udvikling hos gruppen med sclerose, da vi tror, at blodcellerne har en stor betydning for sygdomsudviklingen,« forklarer Finn Sellebjerg.

Han påpeger, at de seneste års forskning i progressiv sclerose har vist, at der i blodceller og prøver af rygmarvsvæske har været tegn på betændelsesreaktioner. Aktiviteten i progressiv sclerose kan dæmpes ved behandling med Tysabri, der hæmmer blodcellers evne til at trænge ind i hjernen og i rygmarven. Derfor er blodcellerne vigtige.

Håber på ny viden

»Projektet skal give os en idé om sammenhængen mellem sygdomsudviklingen og reaktionerne. Med ny viden om hvordan sygdommen udvikler sig på grund af rygning, kan man måske finde ud af, hvordan man forebygger og behandler. Men hvad det helt præcist
vil få af betydning, er svært at sige. Det hele kommer selvfølgelig an på, hvad resultaterne viser.«

Projektets første resultater kommer i år, og Finn Sellebjerg forventer de resterende resultater løbende over de kommende tre år.

Der er ingen kommentar endnu