Gå til hovedindhold
TemaMedicinsk CannabisSe hele temaet

Forsøgsordning med medicinsk cannabis forlænget med fire år mere

2. december 2021
Kort fortalt

Så er det sikkert og vidst. 1. januar 2022 kan danske læger fortsat udskrive medicinsk cannabis på recept til patienter, der lever med smerter eller spasmer, som ikke lindres af konventionel medicin. I dag har et bredt flertal i Folketinget nemlig vedtaget, at den nuværende forsøgsordning, der udløber i år, skal forlænges med fire år mere. Men i Scleroseforeningen møder forlængelsen kritik.

Klaus Høm citat

”Det er godt, men det er langt fra godt nok,” lyder det fra Scleroseforeningens direktør Klaus Høm, der kalder dagens begivenhed ”en god dag, men kun for politikerne” i et opslag på sin Facebookprofil.

”Så længe der ikke er fundet en løsning på den alt for høje egenbetaling, er vi lige vidt. Så er vi ingen vegne nået.” Han uddyber:

”Det er for længst blevet dokumenteret af undersøgelser fra Scleroseforeningen og Danske Patienter, at den alt for høje egenbetaling på cannabisprodukterne, der er omfattet af forsøgsordningen, er den primære årsag til, at den nuværende forsøgsordning har spillet fallit. Det har vi adskillige gange fremlagt under den nuværende forsøgsordning, også for politikerne. Det véd de, og det forpligter. Et tilbud, som patienterne ikke har råd til, er ikke et tilbud.”

”Derfor,” påpeger direktør Klaus Høm, ”er det vores klare opfordring – og forventning – til politikerne, at de får afskaffet den alt for høje egenbetaling. Før det sker, er der ikke noget at fejre.”

Se opslaget her:

Kort om sagen

Scleroseforeningen foretog i sommeren 2019 en midtvejsevaluering af forsøgsordningen blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere med sclerose. Evalueringen viste, at hver fjerde sclerosepatient bruger eller har brugt cannabis som medicin, men kun et fåtal af sclerosepatienter, svarende til 0,7 % havde fået udskrevet cannabis via forsøgsordningen, og af dem var halvdelen ophørt igen. Find undersøgelsen HER

I en ny opfølgende spørgeskemaundersøgelse fra sommeren 2021 og med deltagelse af 416 sclerosepatienter svarede lidt flere (28 %), at de bruger eller har brugt cannabis. Men der var ikke længere nogen, der var omfattet af forsøgsordningen.

De væsentligste årsager til ikke at få cannabis på recept fra lægen er ifølge de adspurgte, der medicinerer sig med cannabis:

  • At prisen på cannabis på recept er for høj (67 %)
  • At lægen ikke vil udskrive cannabis på recept (41 %)
  • At man ikke vil risikere et kørselsforbud (33 %)

Læs hvad Scleroseforeningen mener om medicinsk cannabis og se vores tema om medicinsk cannabis HER

Der er ingen kommentar endnu