Gå til hovedindhold
TemaDe frivillige stjernerSe hele temaet

Frivillige stjerner: Nordjyllands Idrætshøjskole stod sammen i kampen mod sclerose

28. februar 2019
Kort fortalt

Da 13 elever på efterårsholdet 2018 på Nordjyllands Idrætshøjskole skulle lave et afsluttende projekt i valgfaget ’frivillighed’, valgte de at lave en indsamling til Scleroseforeningen.

Deres lærer Marie Bjerring havde nemlig sat et velkendt ansigt på sygdommen – sit eget.

højskole

Det siges, at et højskoleophold er en oplevelse for livet – og for 13 højskoleelever og én lærer på Nordjyllands Idrætshøjskole fik året 2018 en afslutning, de sent vil glemme.

Marie Bjerring er en 40-årig mor til to, der arbejder deltid som lærer på højskolen. Hun underviser i yoga, sang, positiv psykologi og står for morgensamlingerne. Hun elsker det, men bliver nødt til at være på halv tid – for Marie har også sclerose.

”Jeg er meget åben om, at jeg har sclerose, og eleverne på højskolen vidste godt, at det er derfor, jeg arbejder halv tid. Vi opfordrer også eleverne til at være åbne om, hvad de nu engang går og slås med. I løbet af efteråret holdte jeg også oplæg om det at have fået sclerose, hvordan man kommer igennem en krise i sit liv, og hvad der er vigtigt her i tilværelsen,” fortæller Marie, der fik diagnosen attakvis sclerose i januar 2017.

Indsamlingen blev et fælles højskole-arrangement

Nogle af eleverne på efterårsholdet havde valgfaget ’frivillighed’, og da efteråret og tiden på højskolen lakkede mod enden, skulle eleverne lave et arrangement som et afsluttende projekt i ’frivillighed’.

”Vi ville gerne samle ind til et godt formål, så vi undersøgte, hvad vi kunne samle ind til. Vi var blevet introduceret til sclerose gennem vores lærer Marie, og vi blev hurtigt enige om, at vi ville samle ind til Scleroseforeningen. Jeg har personligt aldrig kendt nogen, der har sclerose, så dét, at vi lige pludselig havde en lærer, der havde sygdommen, ramte mig,” forklarer 23-årige Louise Højgaard Fogh, der var elev på Nordjyllands Idrætshøjskole i efteråret 2018.

Louise og de 12 andre elever besluttede sig for at lave en auktion for hele højskolen, hvor man som elev kunne donere ting, ydelser eller challenges, som elever og lærere derefter kunne byde på – en auktion, hvor alle pengene skulle gå til Scleroseforeningen.

”Nogle donerede ting til vores auktion, andre tilbød ydelser som f.eks. at lave pandekager eller give massage, og så var der challenges som f.eks. at løbe til McDonalds i Hjørring og hente mad,” forklarer Louise.

For Marie var det som lærer fantastisk at være vidne til elevernes engagement:

”Det blev en rigtig hyggelig aften for eleverne, og det var en rigtig god oplevelse for dem at erfare, at man faktisk godt kan samle meget ind. For os lærere så er det her højskole, når det er allerbedst. Når vi lærere puster lidt, og så tager eleverne fuldstændigt over og tager værdierne med videre,” siger Marie.

Et resultat, der overgik alle forventninger

Efter en hyggelig aften med donationer, challenges og udveksling af rengørings- og pandekageydelser havde Louise i fælleskab med en anden elev meldt sig til at gøre det endelige regnskab op.

”Emma og jeg sad og gjorde det endelig regnskab op. Da det endelig tal viste sig på lommeregneren, kiggede vi på hinanden, og jeg sagde: ’Det kan ikke passe’. Vi blev virkelig overraskede og mega glade,” fortæller Louise.

Holdet havde samlet næsten 10.000 kroner ind.

Skolen besluttede sig for at donere et beløb, så beløbet kunne rundes op til præcis 10.000 kroner.

”De havde aldrig regnet med, at det ville blive så stort. De fik et brev fra Scleroseforeningen, som så virkelig personligt ud, så de kunne se, at de faktisk havde gjort en forskel. Jeg tror især, at det føltes godt for elevgruppen, fordi jeg forinden havde fortalt dem om min sygdom, og hvad den har betydet for mig. Når man hører sådan noget, så kan man godt føle en trang til at gøre et eller andet, så jeg tror, det gav dem en god følelse,” siger Marie.

Da indsamling var færdig, sendte de mig en besked på vores interne facebookgruppe og skrev, at nu havde de samlet de her 10.000 kroner ind – og at de var fra dem til mig.

Marie Bjerring

har sclerose og er lærer på Nordjyllands Idrætshøjskole

Og den gode følelse er i hvert fald noget, Louise mærkede som resultat af indsamlingen.

”Det var virkelig en personlig sejr at være med til noget, hvor folk var så gavmilde, og at samle ind til en, man kendte og gøre en forskel. At stable noget på benene, der lykkedes på den måde, var fantastisk,” siger Louise. 

”Fra os til dig”

Indsamlingen var en god oplevelse for elevholdet. Men arrangementet og elevers engagement gjorde også et helt specielt indtryk på Marie.

”Det gjorde mig utrolig glad og rørt. Virkelig. Den dag, hvor selve auktionen foregik, havde jeg fri og sad oppe i mit sommerhus. Da indsamling var færdig, sendte de mig en besked på vores interne facebookgruppe og skrev, at nu havde de samlet de her 10.000 kroner ind – og at de var fra dem til mig,” fortæller hun, mens det er tydeligt, at hun bliver glad af at tænke tilbage på den dag.

Hun fortsætter:

”De overvejede mange andre sager, men jeg kunne sætte ansigt på sclerosen. Jeg havde fortalt, hvad det betød for min krop og mit liv, og det gjorde, at det var til at identificere sig med. Samtidig har det her også været en oplevelse, der har bekræftet mig i min beslutning om at være åben omkring min sygdom og give folk lov til at tage del i den og vise medfølelse.”

Ifølge både Louise og Marie var indsamlingen et resultat af hårdt arbejde og en højskole, der stod sammen.

”Vi var et hold, der arrangerede det – men de 10.000 kroner, vi kunne overrække til Scleroseforeningen, var resultatet af en fælles indsats fra hele højskolen,” slutter Louise. 

Der er ingen kommentar endnu