Gå til hovedindhold

Gang i den på Sportscamp 2016

25. april 2016
Kort fortalt

I en weekend i midten af april var cirka 30 unge med sclerose samlet på Egmont Højskolen i Hou. Træning var weekendens nøgleord.

Thumbnail

Træning og fysisk aktivitet var fokuspunkt, da omtrent 30 unge mellem 19 og 40 år den 15. til 17 april var taget til Hou i Jylland på Sportscamp 2016.

 

Weekenden var fyldt med aktiviteter som styrketræning, klatring og kajak og flere andre aktiviteter og havde til formål at give de unge inspiration og sammenhold. 

 

Før weekendens aktiviteter gik i gang, skød Anders Skjerbæk, udviklingsleder på Sclerosehospitalerne, weekenden i gang fredag aften med et oplæg, der netop kredsede om weekendens tema: træning og fysisk aktivitet. 

 

Efter en hurtig præsentation af hospitalerne fik Anders Skjerbæk gruppen af unge til at lave mental opvarmning. To og to skulle de skiftevis tælle til tre: Den ene startede med ét, den anden skulle derefter sige to, den første tre og så forfra. Derefter blev to byttet ud med klap og efterhånden blev det en sværere – men også sjovere – øvelse, der fik salen i gang.

Motivation på en post-it

Derefter bad Anders Skjerbæk de unge om at skrive deres forskellige bevæggrunde for fysisk aktivitet ned på nogle post-its. Stilheden lagde sig over lokalet, og kun lyden af hurtige strøg med kuglepenne over det gule papir kunne høres.

 

”Samvær med venner og familie”

”For at holde min sygdom på afstand”

”Mentalt overskud”

”For at vedligeholde mine funktioner”

”Fordi det er sjovt”

”Jeg viser min søn, at jeg gør noget aktivt”

”For at føle mig rask” 

”For at være bedre stillet, hvis jeg får et nyt attak”

 

Der var mange forskellige grunde til at træne gemt i lokalet – og de var lige så forskellige som menneskerne i lokalet.

 

Anders Skjerbæk fulgte øvelsen op med en ”fernisering”, hvor sedlerne blev sat samlet på en flip-over. Her kunne de unge læse deres personlige grunde til træning side om side med alle andres – og se, at de fandt motivation i mange af de samme ting, men også se på træning fra et nyt perspektiv.

Det vigtigste at huske

Udviklingslederen var både igennem Sundhedsstyrelsens anbefalinger og citater fra Ole Henriksen og Chris MacDonald. Men i sidste ende kogte han oplægget ned til seks punkter, som han mente, var de ultimative pointer:

 

- Undgå fysisk inaktivitet

- Du skal sikre et udbytte af din træningsindsats 

- Vær aktiv, fordi du kan lide at være det (og ikke kun fordi du bør være det)

- Vær aktiv sammen med andre

- Få den nødvendige vejledning (det har du krav på) 

- Sæt dig nogle mål og forfølg dem.

 

”Fokusér på det du kan, i stedet for det du ikke kan….Meget ofte sidder den reelle begrænsning mellem ørene,” stod der på Anders Skjerbæks slides. 

 

Opfordringen lægger op til en pointe Anders Skjerbæk understregede flere gange under oplægget:  

 

”Hvis man er syg og inaktiv, så får man det værre - fysisk aktivitet ER for alle.”

Tre unge: Hvad betyder træning for dig?

Sara Grodal på 30 år er en af de unge, der deltog aktivt i oplægget. Hun er en af dem, der blandt andet træner for at opretholde sine funktioner – men også fordi hun synes, det er sjovt.

 

”Jeg træner for at beholde min funktionsevne. Men at jeg bliver nødt til det, er en bi-ting. Træning betyder alt for mig,” fortæller hun.

 

”Det her oplæg har bekræftet mine tanker omkring træning. Bekræftet, at jeg er på rette vej. Jeg har en ekstremt hysterisk krop overfor medicin, så jeg er nødt til at finde min vej og det er ikke medicin. Det er dejligt, at der er andre, der også ser træning som vejen,” siger Sara. 

 

Træning som medicinerstatning er også noget Thomas Sandell på 36 år kan nikke genkendende til, men han deler også nogle af de mere populære grunde til at træne.  

 

“Jeg får det rigtig godt af at træne. Når det i perioder glipper, så driller sclerosen mere og jeg bliver mere træt. Men jeg træner også for det sociale. Det er tæt på 50 % af det. Men træning betyder så meget, at jeg ikke regner med at starte på medicin igen,” siger han overbevist.

 

Thomas får også nævnt Facebookgruppen ”Træning med Sclerose”, så man kan fortsætte med at have et fællesskab om træning, også efter weekenden når sin slutning.

 

For Pernille Vestergaard på 39 år blev ”Motion er sundt”-mantraet specificeret, og hun fik nogle konkrete punkter at forholde sig til. Men modsat Sara og Thomas er Pernille ikke fan af at motionere.

 

”Jeg synes, det er hæsligt. Men jeg ved, jeg skal det, så jeg prøver at finde nye indgangsvinkler til det,” siger hun bundærligt. 

 

Hun er især vild med, at de aktiviteter, der er taget op i weekenden, ikke er noget, hun normalt ville komme til at prøve, og at hun samtidig får prøvet, at sport godt kan være sjovt. Samtidig er der specielt et element ved aktiviteterne, hun er glad for:

 

”Det er godt at prøve sig selv af. I mit daglige liv skal sclerosen fylde så lidt som muligt, så det er rart, at sportsgrenene ikke er målrettet til mennesker med sclerose.” 

 

Weekenden blev altså både lærerig og sjov – og Scleroseforeningens ungekonsulent håber at kunne gentage succesen næste år. 

Der er ingen kommentar endnu