Gå til hovedindhold

Gemmeleg med antistoffer

4. august 2014
Kort fortalt

En tidlig indsats for patienter med synsnervebetændelse kan måske forhindre, at de udvikler yderligere symptomer på NMO, som er en art sclerose. Diagnosen gemmer sig i antistoffer, men de er svære at lokalisere.

Af Dorthe Lundh

Cirka to gange om ugen udreder læge og ph.d. studerende ved Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Gro Dale, et menneske, der lige har har fået konstateret synsnervebetændelse. Med ekstra blodprøver og skanninger kortlægger Dale, om patienten har kriterierne for, at synsnervebetændelsen udvikler sig til sclerosetypen NMO. Det er en del af det forskningsprojekt, som overlæge, dr. med. Thor Petersen står i spidsen for.

”På mange måder ved vi ikke ret meget om NMO endnu, for det er kun cirka ti år siden, at vi blev opmærksomme på, at sygdommen er sin egen udgave af dissemineret sclerose. Vi ved, at de første kriterier for NMO typisk er netop synsnervebetændelse, derfor fokuserer vi på nye tilfælde af den lidelse. Vi vil undersøge, om en tidlig behandling giver bedre effekt,” fortæller Thor Petersen.

NMO er ikke bare NMO

NMO er kendetegnet ved, at sygdommen sætter sig som et antistof i hjernens vandkanaler. Ud over synsnervebetændelse er rygmarvsbetændelse typiske symptomer, lige som hos patienter med dissemineret sclerose. Derfor undersøger Thor Petersen og hans team scleroseklinikkens patienter for at afdække, om nogle af dem i virkeligheden har NMO.
Men afdækning er nemme sagt end gjort, for hos flere patienter har lægerne oplevet, at alle symptomer er til stede for NMO, men målingen af antistoffer har ikke understøttet formodningen. Derfor er en del af  Thor Petersens forskningsprojekt at samarbejde med forskere på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet om at udvikle bedre en mere præcis målemetode.

”Den rendyrkede NMO slår kraftigt ud i målinger af antistof, men en anden type, NMO Spectrum Disorder, er svær at lokalisere. Vi har mistanke om, at vores målemetoder ikke er gode nok. Derfor det kan være kompliceret at fastslå den rette behandling,” fortæller Thor Petersen.

Mennesker med rendyrket NMO, får tilbudt en behandling, hvor deres blod renses for antistoffer, efterfulgt af immunundertrykkende piller, der forhindrer kroppen i at producere nyt antistof. Det har vist sig at kunne holde anfald på kropsfunktioner og synsforstyrrelser stangen.

For nogle mennesker med NMO Spectrum Disorder kan immunundertrykkende behandling betyde bivirkninger, der er større end den gavnlige effekt, derfor er lægerne påpasselige med kun at give behandlingen til dem, som vi er sikre på, at den hjælper, fortæller Thor Petersen:

”NMO Spectrum Disorder driller os lidt. De patienter, vi har i den gruppe, er vi ekstra opmærksomme på og beder dem kontakte os, hvis de oplever en ændring i deres helbred, så vi kan være på vagt over for et eventuelt nyt symptom og handle ud fra det.”

Forskningsgruppen i Aarhus håber, at deres projekt resulterer i, at nye NMO-patienter hurtigt bliver diagnosticeret og tilbudt rette behandling og at gruppen kan udvikle en bedre metode til at afdække, hvem der har antistoffet.

 ”På den måde kan vi forhåbentlig også tilbyde bedre og tidligere behandling til en større gruppe patienter, måske op til 100 nye patienter om året på landsplan,” vurderer Thor Petersen.

Han understreger, at den lægelige vurdering af NMO i alle former har ændret sig i gennem de senere år. Hvor NMO tidligere blev karakteriset som en dramatisk sygdom, med en nedadgående livskurve er billedet nu langt mere nuanceret og mulighederne for at leve godt med både NMO og NMO Disorder Spectrum gode.

Bag om NMO

  • NMO (Neuromyelitis optica) er betegnelsen for en nyopdaget undergruppe af sclerose. Symptomerne er især knyttet til rygmarven (myelitis) og synsnerverne (optica). 
  • Sygdommen er karakteriseret ved, at den danner antistoffer mod de vandkanaler, som cirkulerer væske ind og ud af cellerne i nervesystemet.
  • Forskere har med registreringen af NMO-antistoffer for første gang kunnet se, hvor antistofferne angriber i nervesystemet hos  en mindre gruppe af sclerosepatienter. Derfor kastes der så meget energi ind i at udvikle metoden, da det måske kunne kaste lys over mekanismen hos andre sclerosepatienter og lignende sygdomme.
  • Mennesker, der lider af  NMO Disorder Spectrum har NMO antistoffer ofte kombineret rygmarvsbetændelse i et større antal ryghvirvler og gentagne synsnervebetændelser. Desuden er MR-forandringer typisk for NMO Disorder Spectrumpatienter. 
Der er ingen kommentar endnu