Gå til hovedindhold

Gilenyas efterfølger tæt på gennembrud

19. december 2017
Kort fortalt

Endnu et lægemiddel mod attakvis sclerose kan være klar om et år. Ozanimod, et tabletpræparat med samme mekanisme som Gilenya, viser i afgørende fase 3 resultater bedre effekt end Avonex og bedre sikkerhedsprofil end Gilenya. Dermed kan en godkendelse være indenfor rækkevidde allerede i 2018.  

Thumbnail

 

Cladribin er knap nok sat på hylderne i scleroseklinikkerne, før det næste lægemiddel mod attakvis sclerose træder ind i rampelyset:

Tabletpræparatet, ozanimod, lanceret af Celgene, viser lovende resultater i afgørende fase 3 studier og kan være klar til patienter med attakvis sclerose allerede om godt et år.

Moderne udgave af Gilenya

Ozanimod er én af de nye tabletbehandlinger i kategorien S1P-receptorer, der bygger videre på mekanismen bag Gilenya (fingolimod) – det første S1P tabletpræparat, der blev godkendt i 2010.

S1P står for sphingosin 1-phosphat, og denne type lægemidler er designet til at binde S1P-receptorer på T-celler, så T-cellerne forhindres i at forlade lymfeknuderne. Det skal kunne dæmpe et overaktivt immunsystem.

I modsætning til Gilenya, der rammer flere slags S1P molekyler på flere celletyper, er ozanimod målrettet to særlige S1P molekyler, der kun findes på immunceller.

Bedre effekt end Avonex

De dugfriske resultater fra de seneste fase 3 studier (SUNBEAM og RADIANCE) viser markant færre årlige attakker og formindskede hjernelæsioner efter et-to års behandling i forhold til interferonpræparatet, Avonex. Derimod var ozanimod ikke bedre end Avonex til at bremse sygdomsprogression.

Resultaterne peger dog på omtrent ligeså god effekt som Gilenya, men med kortere halveringstid og en bedre sikkerhedsprofil (bl.a. uden risici for hjertebivirkninger).

På baggrund af fase 3 resultaterne, håber Celgene at få ozanimod godkendt i løbet af 2018, så det kan komme patienter til gavn i starten af 2019.

God sikkerhedsprofil

Finn Sellebjerg, professor ved Dansk Center for Multipel Sklerose på Rigshospitalet, finder resultaterne ’lovende og spændende’. Han hæfter sig især ved den korte tid, medicinen er i kroppen, og at doseringen af ozanimod bliver gradvist optrappet over den første uge, hvilket burde mindske bivirkninger og ubehag.

Ozanimod undersøges også i patienter med Crohn’s sygdom og tyktarmsbetændelse (ulcerative colitis).

Læs mere om de nyeste resultater med ozanimod her.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.