Gå til hovedindhold

Glæde spredt til hele verden fra et jylepyntet skur i Skive

25. november 2021
Kort fortalt

43- årige Penti Olesen er en af Danmarks største profiler på TikTok. Iført julemandstøj deler han ud af sin egen glæde og sit positive sind i små videoer, der giver andre smil på læben. For Penti, der har sclerose, har besluttet at dyrke glæden.

Inde i et skur i en have i Skive sidder Penti Olesen. Skuret er dekoreret med julepynt og lyskæder. Penti selv har en rød-og blåternet skjorte på under er par røde selebukser. Han klør sig i det lange gråhvide skæg, skubber de runde briller på plads, og trykker på ’optag’ på sin telefon, der står foran ham på et stativ.  Og så begynder han ellers at reagere på små videoer, som han har fået tilsendt. Ikke med ord, men med levende ansigtsmimik og fortællende fagter. For Pentis følgere kommer fra hele verden, og hans videoer skal kunne ses og forstås af alle.

Penti Olesen laver små videoer til det sociale medie, TikTok, hvor man laver videoer, som kan få likes og kommentarer. De små videoer, som Penti laver, kan noget helt særligt:

”Kan jeg bare gøre én enkelt glad ved at se mine videoer, så er det det hele værd,” fortæller Penti, der har navngivet sin TikTokprofil: ’Julemanden fra Skive’. 

Det ser dog ikke ud til, at det blot er en enkelt, som får et smil på læben af Pentis videoer, for med sine 1,8 millioner følgere, er ’Julemanden fra Skive’ en af de største profiler i Danmark.

Selvom ’Julemanden fra Skive’ i dag er en af de største i Danmark, er det faktisk tilfældigt, at Penti oprettede en TikTokprofil.

Julemanden fra Skive blev født

Det var egentlig Pentis datter, som ville have en profil på TikTok. Penti kendte ikke rigtigt til TikTok, og ville derfor lige selv oprette en profil på mediet, for at se hvad det var for en verden, datteren var på vej ind i. Før han kunne komme i gang, skulle han have et profilnavn:

”Jeg har altid været julemand til juleafslutninger i dagplejen, så jeg var allerede kendt som ’Julemanden’,” fortæller Penti og tilføjer, at det derfor gav helt sig selv, at profilen selvfølgelig skulle navngives ’Julemanden fra Skive’.

Til at starte med var det en lille konkurrence mellem far og datter, der handlede om, hvem der kunne få flest visninger på det verdensomspændende sociale medie. Det viste sig at blive en konkurrence, hvor Penti, som er i fleksjob som lagermedarbejder, hurtigt overhalede sin datter.

Når jeg filmer, er jeg i mit eget domæne. Jeg skal bare være på. Så bliver jeg skarp og kan bruge det som træning, så jeg ikke længere er så træt

Penti Olesen

En verdensomspændende julemand

Det er svært at sige, hvad der hemmeligheden bag Pentis mange følgere fra både Danmark og udlandet. Men ’Julemanden fra Skive’ snakker ikke i sine videoer men bruger kun sin mimik, og det kan alle forstå uanset land og alder. Penti tror dog også, at der stikker andet under:

”Jeg har nok også været en heldig nål i høstakken. Nogle gange smider jeg en video ud på TikTok og den spreder sig som ringe i vandet, andre gange spreder videoen sig bare ikke,” fortæller Penti og fortsætter:

”Det vigtigste for mig er at sprede glæde, men pludselig tog det fart, og nu kan endnu flere få glæde af videoerne.”

Det pludselige vokseværk på TikTok var ikke kun uventet for Penti selv, også hans hustru har svært ved at forstå, hvad det er, der gør, at Penti har fået så mange følgere:

”Min hustru syntes, jeg var skør, da jeg begyndte at lave videoer, og hun har stadig svært ved at forstå, at så mange gider at kigge på mig,” fortæller Penti med et grin.

Man skulle tro, at ’Julemanden’ ville gå i hi om sommeren, og Penti havde da også forventet, at han ville falde i antallet af følgere, selvom han havde besluttet sig for, at ’Julemanden’ ikke skulle holde fri.

I stedet for at holde fri tog Penti på stranden iført en stribet badedragt og nissehue, fortsatte med at lave videoer og fik 300.000 nye følgere.

En julemand med sclerose

Det er ikke kun glæde og sjov, som de små videoer giver. Penti har nemlig haft sclerose i 12 års tid. Sclerosen påvirker Penti på trætheden, han får kramper og har ondt. Men ude i det lille hus, hvor han laver sine videoer, er det hele glemt:

”Når jeg filmer, er jeg i mit eget domæne. Jeg skal bare være på. Så bliver jeg skarp og kan bruge det som træning, så jeg ikke længere er så træt,” fortæller Penti og tilføjer, at han dog ikke kan filme i flere timer ad gangen.

Selvom Penti i dag ikke tænker så meget over sin sclerose, havde den ellers altid så glade og positive Penti en lidt anden reaktion, da han lige havde fået diagnosen:

”Jeg tror, man skal igennem at være negativ, men ret hurtigt besluttede jeg mig for, at det gad jeg ikke. Jeg tror på, at jo mere positivitet, der er, jo bedre har man det,” slutter Penti.

Og netop positivitet og glæde fortsætter Penti med at sprede til sine mange følgere.

Print og klip dit eget julepynt

Der er ingen kommentar endnu