Gå til hovedindhold

Glimt af håb for progressive patienter

8. maj 2017
Kort fortalt

Medicin til patienter med primær progressiv sclerose var utænkelig for bare 10 år siden. Men nu ser fremtiden lysere ud. Vi giver et overblik over, hvad der er på vej af ny medicin.

Thumbnail

Patienter med primær eller sekundær progressiv sclerose har længe levet uden udsigt til behandling. Men i takt med en bedre forståelse af sygdomsmekanismerne og flere medicintyper på vej ser fremtiden nu lysere ud. 

Vi har fået professor Finn Sellebjerg fra Dansk Multipel Sclerose på Rigshospitalet til at hjælpe med en opdatering på området. 

Succes er opbremsning, ikke helbredelse

»Det er vigtigt at slå fast, at ­behandling mod progressiv scle­rose hverken helbreder
eller tilbageruller sygdommen. Men det kan stoppe udviklingen, og det i sig selv er vigtigt,« pointerer Finn Sellebjerg.

Så hvad kan progressive ­patienter forvente af medicin inden for en overskuelig årrække? 

Først og fremmest er det første lægemiddel nogensinde til primær progressive patienter, Ocrevus, lige på trapperne.  

Men det er ikke sandsynligt, at alle patienttyper vil få gavn af det, vurderer Finn Sellebjerg:

»Jeg forventer, at behandlingen har størst effekt hos yngre med aktiv sygdom. Jeg tror ikke, at patienter, der er lidt op i årene (skønsmæssigt over 50 år), uden tegn på sygdoms­aktivitet vil have gavn af behandlingen.«

Flere spændende kandidater i støbeskeen

En række andre præparater undersøges netop nu mod progressiv sclerose (se tabel). Med undtagelse af siponimod (som er i familie med den kendte sclerosemedicin Gilenya) og biotinpræparatet MD1003 er de resterende lægemidler i første omgang udviklet og brugt mod andre sygdomme. 

»Det bliver spændende at følge resultaterne,« siger Finn Sellebjerg: 

»Det er meget forskellige ­lægemidler, der på hver deres måde har vist effekt – om end beskeden – mod progressiv scle­rose. Jeg forventer mig en del af masitinib (kræftmedicin) og riluzol (ALS-medicin). Sidstnævnte har nervebeskyttende effekt, og det er afgørende for at bremse progression.«

»Men også de foreløbige resultater med siponimod, simvastatin og ibudilast ser lovende ud,« påpeger han, og gør opmærksom på, at de på Rigshospitalet, som de første i verden, nu også vil undersøge Tecfidera til primær progressive patienter.

Ved endnu for lidt om progression

Et af de største problemer med at udvikle medicin mod progressiv sclerose er, at forståelsen af sygdomsmekanismerne stadig er meget lille:

»Så længe sygdommen er aktiv med tydelig inflammation, så virker mange af vores nuværende lægemidler rigtig godt,« siger Finn Sellebjerg: 

»Men vi ved simpelthen endnu ikke nok om den bagvedliggende progression til at målrette medicin.« 

Fremtiden ser lys ud

Uanset udsigten til ny medicin, så åbner Ocrevus en ny æra i scle­rose­behandlingen: 

»Jeg er meget fortrøstningsfuld,« fastslår Finn Sellebjerg:  

»Man kan drage en parallel til dengang, de første interferoner mod attakvis sclerose kom frem for 15-20 år siden. Ingen troede, det kunne blive bedre, og se bare hvor vi er i dag. Med Ocrevus er vi nok i samme situation i forhold til de progressive patienter.« 

Der er ingen kommentar endnu