Gå til hovedindhold

Gravide kan fortsætte med Copaxone

15. maj 2017
Kort fortalt

Kvinder med sclerose, der planlægger at blive gravide, kan nu trygt fortsætte behandling med Copaxone. Langtidsdata viser, at Copaxone ikke er forbundet med graviditetskomplikationer, og det øger mulighed for bedre sygdomskontrol.

Thumbnail

Når kvinder med sclerose i dag planlægger graviditet, eller når graviditeten er påvist, så stopper man typisk sclerosebehandlingen.

Men nu åbnes en mulighed for behandling med Copaxone under graviditeten, selvom det stadig ikke anbefales, medmindre fordelene for moderen opvejer risikoen for fosteret.

Ændring af kontraindikation under graviditet

I et opdateret produktresume for Copaxone er graviditets-kontraindikationen for dosis på 20 mg/ml netop blevet fjernet.

”Det er en god nyhed, at vi fremover trygt kan anvende et præparat, som viser sig at være uskadeligt for både moderen og barnet", siger neurolog ved Rigshospitalet, Melinda Magyari, i en pressemeddelelse:

"Dermed kan Copaxone vælges hos kvinder med graviditetsønsker, som ikke anvender kontraception, og behandlingen kan fortsatte under graviditeten. Men beslutningen om behandlingen må altid bero på individuelle vurderinger”, fortæller hun.

Langtidsdata fra en periode på over 20 år

Ændringen er baseret på et omfattende datamateriale fra mere end 7.000 gravide kvinder opsamlet i en periode på over 20 år. Konklusionen er kort og godt, at man ikke kan påvise en øget risiko for graviditets-komplikationer hos moderen eller misdannelser hos barnet.

Copaxone 40 mg/ml (3 gange ugentlig injektion) er stadig kontraindiceret ved graviditet, men er nu under evaluering.

Sclerose opstår typisk hos kvinder i den fertile alder

Da godt 2/3 med sclerose er kvinder, og de fleste får diagnosen i den fødedygtige alder, er drøftelsen af graviditetsønske vigtig, når behandling skal vælges.

”De tilgængelige data tyder på, at risikoen for misdannelser og graviditetskomplikationer hos kvinder, som blev gravide under behandling med Copaxone, ikke er større end det, man observerer i normalbefolkningen", fastslår Melinda Magyari: 

"Det betyder dog ikke, at vi anbefaler det, men muligheden for at kunne behandle kvinder med høj sygdomsaktivitet med Copaxone under graviditeten, udvider vores muligheder for bedre sygdomskontrol og en øget tryghed, hvad angår påvirkning af fosteret”, forklarer hun. 

Der er ingen kommentar endnu