Gravide og ammende kvinder får anbefalet ny medicin
Et lægemiddel til gravide og ammende kvinder med sclerose erstatter et andet, bekræfter professor Finn Sellebjerg. Men hvilken betydning får skiftet for patientgruppen?

Gravide og ammende kvinder med attakvis sclerose får fra oktober anbefalet et nyt lægemiddel. Det hedder Copemyl og erstatter det tidligere førstevalg Copaxone. Og det er der en specifik grund til.
”Copemyl er et billigere alternativ for hospitalsapotekerne, og selvom det ikke er identisk med Copaxone, ligner de to lægemidler hinanden så meget, at patienter sagtens kan skifte fra det ene til det andet,” forklarer professor Finn Sellebjerg.
Det nye førstevalg til gruppen af gravide og ammende kvinder med sclerose er dog andet end billigt. Det virker nemlig dæmpende på immunforsvaret og reducerer anfalds hyppigheden, fordi lægemidlet indeholder det virksomme stof glatirameracetat. Og stoffet er et af de få, der er ufarligt under en graviditet.
”Vi bruger det mere og mere til den her gruppe med attakvis sclerose, fordi glatirameracetat er et af de eneste stoffer, vi føler os trygge ved at udskrive til gravide og kvinder, der ammer. Effekten er dokumenteret, og vi kan fortsætte med at give behandlingen under selve graviditeten, hvis en patient ønsker det,” uddyber Finn Sellebjerg.
Ingen behandling til gravide tidligere
Tidligere var der ingen sikre medicinmuligheder, hvis man havde sclerose og var gravid. De fleste stoppede derfor deres behandlinger under graviditeten. Derfor var det kun kvinder, der ammede, som nogle steder blev tilbudt at komme i behandling med immunglobulin.
Immunglobulin er antistoffer, som man naturligt har i kroppen. Men ved tilførslen af ekstra mængder hos mennesker med sclerose, sker der det, at kroppen stopper med at bekæmpe sig selv og i stedet starter en kamp mod de ekstra antistoffer.
Effekten af immunglobulin er dog mindre sikker end effekten af glatirameracetat. Det er derfor et fremskridt, vi i dag kan behandle gravide og ammende med glatirameracetat i form af enten det nye anbefalede lægemiddel Copemyl eller det sammenlignelige Copaxone, udtrykker professor Finn Sellebjerg.
”Det immunglobulin, vi brugte tidligere, er et middel, der har en hvis effekt, men som vi ikke har kunnet bevise i alle undersøgelser. Det har man kunnet med glatirameracetat, og med den billige pris på Copemyl, bliver det altså førstevalget til den patientgruppe fra oktober i stedet for Copaxone. I hvert fald fra Region Hovedstadens Apotek.”