Gå til hovedindhold
TemaVredeSe hele temaet

Håndtering af vrede

13. januar 2016
Kort fortalt

Sådan kan du gøre noget ved din vrede, læs her 3 gode skridt, der kan hjælpe dig!

 1. Erkendelse. Heidi har taget det første skridt, fordi hun er bevidst om, at sclerosen har påvirket hende kognitivt. Hun mærker og erkender vreden, og hun er bevidst om, at den påvirker hele hendes familie. Det er et vigtigt skridt. Mange er ikke bevidste om, at de har ændret sig på dette punkt, eller kan/vil ikke erkende det.  
   
 2. Næste skridt er at bede om hjælp. Her skal man være varsom med kun at spørge én faggruppe om råd og hjælp. 

  Scleroseforeningens gratis psykologordning vil kunne hjælpe med værktøjer til at håndtere vrede, angst, frygt og uvished. Psykologerne vil også kunne hjælpe pårørende som partnere og børn.

  Neuropsykologerne og de andre fagpersoner på Sclerosehospitalerne vil, hvis man fx søger om et fire-ugers ophold, kunne hjælpe med en masse konkrete redskaber og rådgivning til at håndtere vreden i hverdagen.

  Socialrådgiverne i ens kommune vil måske kunne hjælpe hende med en aflastningsperson, der kan bevilliges til at skabe rolige rammer omkring de praktiske ting en time hver dag i ulvetimen, når ungerne kommer væltende hjem fra skole og fritidsaktiviteter.

  Et nært familiemedlem, en god veninde, en sød pensioneret nabo eller en reservebedste fundet via lokalavisen vil måske også kunne hjælpe med at skabe hyggeligt, roligt samvær med og – i overført betydning – tørre mælken op, når uheldet sker.

  En coach vil kunne hjælpe med at danne et overblik over ressourcer og prioriteter. Hvad er vigtigt for den enkelte i rollen som mor/far, hvordan ønsker man sig, at samværet med ens børn skal være, hvordan kan man nå de mål?

  Der kan være hjælp at hente i medicin. Egen læge kan hjælpe med at afdække et eventuelt behov.

  HUSK: Man skal (som oftest) selv bede om råd og hjælp for at få råd og hjælp!
   
 3. Når man har »afsøgt«, hvad der er af muligheder for at få hjælp, skal man sammen med sin eventuelle partner tage en beslutning om, hvilke af ovenstående og andre muligheder, man ønsker at arbejde på at få som en hjælp til familien.
Der er ingen kommentar endnu