Gå til hovedindhold

Har du gangbesvær, kan en særlig træningsform være værd at satse på

13. januar 2020
Kort fortalt

Forskelligartede træningsformer bliver tilbudt landet over, når patienter skal forbedre deres gangfunktion. Men er virkningen virkelig lige effektiv? Det kan nye resultater fra forsker Jacob Callesen lede os nærmere et svar på.

Pulsen skal op, sveden skal pible ned, og der skal vægt på musklerne. Vi ved alle sammen, at træning er sundt, og at både kondi- og styrke kan gøre underværker. Men husker du også balancen?

Balancetræning ser nemlig ud til at være værd at satse på, hvis din gangfunktion er udfordret af sclerose. Det viser de nye resultater fra forsker Jacob Callesens netop afsluttede ph.d.

Samme formål


I flere år har Jacob Callesen arbejdet på at finde frem til, om balancetræning og styrketræning er lige effektive til at forbedre gangfunktionen, som har været udfordret af sclerose.

”Begge træningsformer bliver anvendt til samme formål, nemlig at forbedre gangfunktionen, på trods af at de to træningsformer på mange områder er modsatrettede. Øvelserne i styrketræning er ofte meget monotone, fordi de laves på maskiner, mens balancetræning er mere funktionelt. Til gengæld giver styrketræning stærkere muskler, hvilket ikke opnås ved balancetræning” forklarer forsker Jacob Callesen.

”Derfor er det relevant at undersøge, om de to træningsformer rent faktisk har samme påvirkning af gangfunktionen, eller om de bidrager til noget forskelligt. Måske er den ene slags bedre til at styrke ganghastigheden, mens den anden måske øger udholdenheden eller koordination. Det er vigtigt at vide, men det er ikke noget, der tidligere har været fokus på at sammenligne,” påpeger han.

Balance i fokus


Fra Jacob Callesens netop afsluttede forskning ser det ud til, at særligt én træningsform skiller sig ud.

Fordelt i tre grupper trænede alle 71 deltagere med sclerose i 10 uger. En af grupperne trænede balance, en anden fokuserede på styrketræning, mens deltagerne i den sidste gruppe fortsatte deres almindelige dagligdags aktivitet.

”Vi målte maksimal ganghastigheden ved almindelig ligeud-gang og derefter ved den motorisk krævende gang, hvor der blandt andet indgik retningsskift og spark. I begge tilfælde kunne vi konkludere, at balancegruppen havde fået en signifikant hurtigere gangfunktion sammenlignet med kontrolgruppen. Det samme var ikke tilfældet for deltagerne, der styrketrænede,” forklarer forsker Jacob Callesen, inden han uddyber:

”Faktisk fandt vi allerede resultater efter den første test, inden deltagerne gik i gang med at træne. Her kunne vi se, at muskelstyrke hos de deltagere der havde en meget påvirket gangfunktion, ikke så ud til at være den mest afgørende faktor for ganghastigheden. Der var nemlig en tydeligere sammenhæng mellem muskelstyrke og ganghastighed hos deltagerne med mindre påvirket gangfunktion.”

Ifølge forskeren kan det muligvis skyldes, at stor muskelstyrke ikke kan kompensere for den manglende balance og styring, som oftest ses blandt personer med sclerose, der er udfordret af forskellige fysiske handikap.

Flere gevinster


Til gengæld skinnede en anden fordel igennem hos både styrke- og balancegruppen. Nemlig en formindskelse af den overdøvende træthed, fatigue, som mere end hver anden med sclerose døjer med.

”Den eneste måde vi kan måle fatigue, er ud fra deltagernes subjektive oplevelse. Men her kunne vi aflæse, at deltagerne i både balance- og styrkegruppen mærkede en signifikant forbedring af trætheden, i løbet af de 10 uger træningen varede,” afslører forsker Jacob Callesen og slår en vigtig pointe fast.

Det handler om målet


Hvad er det, du vil have ud af din træning? Det spørgsmål er vigtigt at stille sig selv, mener Jacob Callesen. For selvom hans nye forskning peger på, at balancetræningen i nogle tilfælde er at foretrække, hvis du vil forbedre din gangfunktion, betyder det ikke, at du bør droppe de andre træningsformer.

”Det er vigtigt at huske, at andre typer af træning kan være mere gavnlige i andre sammenhænge. Den belastning du udsætter din krop for under styrketræning, kan ud over at give dig mere styrke muligvis nedsætte din risikoen for attakker, forbedre din reaktionstid eller noget helt tredje,” oplyser han.

Der er ingen kommentar endnu