Helga er testator: ”Jeg har stor tillid til Scleroseforeningen”
Helga Møllers niece har sclerose, og det har fået Helga til at tænke over livets uretfærdighed. Helga har derfor valgt at testamentere en del af sin fremtidige arv til Scleroseforeningen. Det har hun gjort, fordi hun håber, at hendes bidrag kan være med til at støtte arbejdet for at finde en kur mod sclerose i fremtiden. For Helga har niecens diagnose været med til at sætte tankerne om liv og død i gang, og hun besluttede sig derfor for at skrive sit testamente. På www.detgodetestamente.dk kan alle få gratis og uvildig juridisk rådgivning og hjælp til at skrive testamente.
”Jeg har haft meget sygdom inde på livet, men da Christine fik sclerose kunne jeg næsten ikke bære det. Det slog mig kolossalt hårdt,” fortæller Helga Møller om de følelser hun havde, da hendes niece blev diagnosticeret med sclerose.
En ukendt fremtid
Helga tænkte især over uretfærdigheden i, at Christine, som på det tidspunkt kun var 25 år gammel, skulle rammes af en kronisk sygdom, der ville påvirke hende resten af livet.
”Jeg har selv gigt, som også er en kronisk sygdom. Men jeg har fået diagnosen som 50-årig og er ikke specielt plaget af det. Men når man bliver ramt så tidligt i livet, så er det jo en ukendt fremtid, der flytter ind i ens liv allerede i ungdommen. Noget man vil have i baghovedet altid,” fortæller Helga.

Helga er imponeret over niecen
Der gik dog ikke længe, før Helga måtte sande, at Christine nok havde fået en sygdom, som ville kunne påvirke resten af hendes liv. Men at Christine stadig var lige så sej, som før diagnosen. Kun én måned efter diagnosen løb Christine nemlig et maraton.
”Det kan man, når man er sej! Det er det, det betyder at være sej,” siger Helga og lægger ikke skjul på, hvor imponeret hun er over, at selvom sygdommen i dag påvirker Christine med dropfodsbesvær, massiv træthed, føleforstyrrelser og dobbeltsyn, så kæmper hun for at fortsætte et aktivt liv med styrketræning, løb, cykling og svømning.
”Jeg har aldrig hørt noget ufordelagtigt om Scleroseforeningen.”
Christine har blandt andet involveret sig i Feminas Kvindeløb i forbindelse Kys Sclerose Farvel-kampagnen i 2016. Netop det gjorde på et tidspunkt Helga opmærksom på, at hun kunne støtte økonomisk op om Scleroseforeningen.
”Jeg ville gerne bakke op om at gøre noget ved den her forfærdelige sygdom. Og når man som jeg ikke selv har arvinger, så opstår der naturligt en tanke om at få styr på, hvad der skal ske med ens penge. Det gik op for mig, at der var nogle skattemæssige fordele i at testamentere en del af min arv til en velgørende forening, og det var helt naturligt for mig, at det skulle være Scleroseforeningen,” forklarer Helga og uddyber:
”Andre vil måske have et forhold til Høreforeningen, men jeg tænkte straks på Scleroseforeningen. For mig betyder den personlige involvering med et så ungt menneske meget for mit valg. Det betyder selvfølgelig også noget, at jeg har stor tillid til foreningen og dens måde at forvalte mine penge på. Jeg har aldrig hørt noget ufordelagtigt om Scleroseforeningen, så jeg har ingen grund til at tro andet end godt om foreningen.”

Håbet om en kur
Helga håber, at hendes arv en dag vil kunne gøre en forskel inden for forskning i sclerose.
”Kan jeg mon bidrage til, at medicinen til unge mennesker som Christine bliver bedre? Eller selvfølgelig allerhelst, at der kommer en egentlig kur, der kan helbrede sclerose en dag? Det er da det, jeg håber på. Som minimum ønsker jeg, at pengene kan hjælpe mennesker med sclerose til et godt liv på de givne betingelser, de nu må have.”
Ingen ved, hvor mange penge det bliver til…
Hvor stor en forskel Helgas arv kan gøre, må tiden vise. For som hun selv tørt konstaterer:
”Hvis jeg falder om i morgen, bliver der selvfølgelig flere penge til Scleroseforeningen, end hvis jeg lever i 20 år mere. Så på den måde er det jo et lotteri for foreningen.”
”Ja, men ikke et, de kan tabe i,” supplerer Christine med et grin.