Helhedsplan til 38,7 mio. kr. løfter scleroseområdet
Den ventede helhedsplan for scleroseområdet er nu klar. Regeringen og DF afsætter 38,7 mio. kr., og hovedelementerne i planen er at sikre mere støtte og hjælp til pårørende med fokus på børn, styrkelse af sclerosehospitalerne og en særlig indsats til mennesker med progressiv sclerose. Direktør i Scleroseforeningen Klaus Høm roser helhedsplanen og glæder sig på vegne af alle danskere, der er berørt af sclerose.

Antallet af danskere med sclerose har længe været stigende.
På de sidste 20 år er antallet af danskere med diagnosen fordoblet, og hvert år er der mellem 600 og 700 danskere, som bliver diagnosticeret med sygdommen. Det stiller nye krav til sundhedsvæsenets indsats og tilrettelæggelsen af behandlingen for mennesker med sclerose.
Samtidig har det længe været punkt nummer 1 på dagsordenen for Scleroseforeningen, som i årevis har påpeget, at ressourcerne på området ikke er fulgt med det stigende antal patienter. Og nu kommer der så en helhedsplan for området.
Helhedsplan kommer i dag
I dag præsenterer regeringen og Dansk Folkeparti en ny helhedsplan for scleroseområdet, der med 38,7 mio. kr. skal sikre bedre hjælp til danskere med sklerose og deres pårørende.
”Sclerose er ikke en sygdom, du bliver kureret for. Det er en sygdom, du skal leve med. Ofte er det jo en hel familie, der får vendt op og ned på deres hverdag og forestillinger om fremtiden. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan præsentere en helhedsplan for scleroseområdet, som forbedrer indsatsen for mennesker med sclerose og deres pårørende,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Flueben ved området
Hun bakkes op af formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti, der siger, at Dansk Folkeparti har valgt at prioritere scleroseområdet på finansloven, fordi partiet ønsker en bedre og mere kvalitetsbevidst behandling på området.
”Først lavede vi et 360 graders eftersyn af området, så fik vi lavet en handlingsplan, og nu har vi endelig prioriteret at få implementeret en mere sammenhængende indsats for mennesker med sclerose. Det har længe været nødvendigt at få skabt denne sammenhæng på området. Nu er det rart at kunne sætte et flueben her til gavn for både patienter og pårørende”, siger Liselott Blixt.
Fokus på progressiv sclerose
Den nye helhedsplan skal skabe bedre sammenhæng i indsatsen for mennesker med sclerose. En indsats, der typisk involverer mange forskellige sundhedsfaglige behandlere. Samtidig skal planen være med til at sikre, at mennesker med sclerose har adgang til indsatser af samme høje kvalitet, uanset hvor i landet de bor. Direktør i Scleroseforeningen Klaus Høm glæder sig over helhedsplanen og i det hele taget et løft til området. Han påpeger, at der er cirka 4500 mennesker med progressiv sclerose, der ikke har set en neurolog inden for de seneste to år.
"Det bliver der endelig gjort noget ved med helhedsplanen. Ambitionen er, at de skal have tilbuddet om at tale med en neurolog eller en sclerosesygeplejerske minimum en gang om året. Det er enormt glædeligt, at vi får en helhedsplan, og blandt andet skal sygeplejersker efteruddannes til sclerosesygeplejersker, for der mangler speciallæger, og vi får ikke 100 nye neurologer i morgen, derfor må vi finde alternative løsninger i form af opgaveglidning," siger han.
Fokus på børn og sclerosehospitaler
Klaus Høm fremhæver desuden to af de andre tiltag i helhedsplanen, der for det første vil gøre det muligt at holde ventelisterne på sclerosehospitalerne nede, og for det andet vil betyde, at foreningen kan gøre en indsats for de børn og unge, som har en forældre med en alvorlig fremadskridende sygdom
"Det er ikke alle kommuner, der har lige stor viden om sclerose, som er en fremadskridende og uhelbredelig sygdom – og slet ikke hvor meget det påvirker partner og børn. Derfor er det glædeligt, at helhedsplanen indebærer en målrettet indsats over for børn, hvis forældre er ramt af sklerose," siger han og slutter med at takke aftaleparterne for det lange og frugtbare samarbejde.
"Vi er utroligt glade for, at det i dag lykkes for regeringen og Dansk Folkeparti at komme med denne helhedsplan. Den medfører et stort løft til området, og den vil få positiv betydning for alle de mange danskere, der er berørt af sclerose," siger han.
Læs helhedsplanen selv - klik på linket: