Gå til hovedindhold

Henfald af hjerneceller måske startskuddet til sclerose

23. december 2015
Kort fortalt

Tabet af de særlige støtteceller i nervesystemet, oligodendrocytterne, kan muligvis være selve kimen til scleroses fremkomst. Det fremgår af et nyt studie i forsøgsmus, der dermed sætter spørgsmålstegn ved, om de autoimmune reaktioner mod myelinskederne ikke blot er en følgevirkning. Opdagelsen kan give en ny forståelse af, hvorfor sclerose opstår.

Thumbnail

Hvordan starter sclerose? Det er stadig et mysterium, og der er store huller i vores viden om hvordan sygdommen opstår. Det er velkendt, at sclerose er karakteriseret ved autoimmune reaktioner mod de myelinskeder, der beskytter nervecellerne. Men her stopper forståelsen så, for det har længe været uklart, hvad der præcis ’trigger’ ødelæggelserne af myelinskederne.

Manglende oligodendrocytter får myelin til at smuldre

Nu viser forskere fra University of Chicago i et studie i forsøgsmus, at nøglen til forståelsen af sclerose-udviklingen sandsynligvis ligger hos de specialiserede støtteceller i nervesystemet - de såkaldte oligodendrocytter: Og at tabet af dem, er selve årsagen til, at myelin henfalder.  

Oligodendrocytterne er ansvarlige for både at danne myelin og binde til myelinskederne for at støtte nervecellerne. Forskernes antagelse er, at tabet af oligodendrocytter får myelinskederne til at falde fra hinanden, og at det henfald senere kan opfattes som fremmed for kroppen og stimulere en autoimmun reaktion mod myelin.

Autoimmune reaktioner en følgevirkning

Hvis den formodning er korrekt giver det et nyt perspektiv på hvordan sclerose opstår: Nemlig at en faktor i selve nervesystemet får oligodendrocytter til at dø, således at immunreaktionerne mod myelin sker som et resultat af, og ikke er selve årsagen til udvikling af sygdommen.

Det strider mod den gængse hypotese om, at det der trigger sclerose, er en faktor uden for nervesystemet, der får immunsystemet til at gå til angreb på myelin.     

De amerikanske forskere, der netop har offentliggjort deres undersøgelse i tidsskriftet Nature Neuroscience, gjorde deres observationer i forsøgsmus. I eksperimentet ødelagde forskerne forsøgsmusenes oligodendrocytter, hvorved musene fik bevægelsesproblemer og besvær med at gå.

Efter denne episode begyndte nervesystemet at gendanne oligodendrocytterne, og musene genvandt deres tabte evner. Men efter 6 måneder, brød så de egentlige sclerosesymptomer for alvor ud.

Tab af oligodendrocytter starter lavinen

Det fik forskerne til at konkludere, at det er selve tabet af oligodendrocytter, der starter lavinen af autoimmune reaktioner mod myelin og dertilhørende inflammation og vævsbeskadigelse i nervesystemet.

Udfra forsøget i mus drager forskerne en mulig parallel til mennesker: At sclerosesygdommen starter med en enkelt episode af hjernebeskadigelse (ødelæggelse af oligodendrocytter), for så senere at udvikle sig med tab af kognition og bevægelsesevner (autoimmune reaktioner mod myelin).

Uvist om det sker i mennesker

”Det er et rigtig elegant studie, der viser et eksempel på, at myelinskade kan trigge en autoimmun reaktion, som i sig selv er patogen. Det siger dog ikke noget om, at det også sker ved sclerose, men det kan sagtens være tilfældet”, forklarer Finn Sjelleberg, professor på Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, men maner dog til besindighed:

”Der er dog også andre undersøgelser, der ikke har kunnet vise, at myelinskade i sig selv trigger autoimmune reaktioner. Der er med andre ord forskel fra dyremodel til dyremodel, og vi ved ikke hvilken model, der er mest repræsentativ for sclerose, og dermed heller ikke hvad der er sandheden for sclerose hos mennesker”.

De amerikanske forskere tør ikke spå om hvilke faktorer, der kan være skyld i, at oligodendrocytter pludselig dør, men mulige årsager kan være virus, bakterietoksiner eller miljøforurenende stoffer.

Designede nanopartikler beskytter myelin

Den særlige musemodel gjorde også forskerne i stand til at teste nye præparater mod progressiv sclerose. I studiet gav de forsøgsmusene mikroskopiske nanopartikler, designet til at skabe immun-tolerance overfor myelin-antigener, og observerede at nanopartikerne forhindrede udvikling af progressiv sclerose.

Håbet er i sidste ende, at en beskyttelse af oligodendrocytter hos personer i risiko for at udvikle sclerose, kan hjælpe med at forsinke eller forhindre sclerose i at bryde ud.

Man kan læse mere om studiet her: http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/full/nn.4193.html

Der er ingen kommentar endnu