Gå til hovedindhold

Historien om Guldfireren

23. januar 2014
Kort fortalt

De fire unge roere indførte helt nye standarder for eliteidrætten i Danmark

I 1994 udpegede Dansk Forening for Rosport de unge roere Eskild, Niels, Thomas og Victor til at danne letvægtsfireren, som var ny OL-disciplin.

De fire satte sig sammen ved køkkenbordet og lagde deres plan:

Foreningens ambition var at kvalificere båden til OL i Atlanta i 1996, men de fire unges roeres ambition var at vinde OL-guld i Atlanta, og ikke nok med det. De ville arbejde langsigtet, og ”Guldfireren” skulle spille en vedvarende synlig og positiv rolle i dansk idrætsliv.

Takket være et ekstremt fokuseret og detaljeret forberedelses- og træningsarbejde lykkedes det de fire at opfylde målet fra 1994. De indførte en helt ny standard for eliteidrætten i Danmark, og ”Guldfireren” er i dag præcis det brand, som blev planlagt dengang.

Når ”Guldfireren” holder julefrokost er der 12 deltagere. De har alle vundet OL- og VM-medaljer i letvægtsfireren, men ingen kommer dog i nærheden af Eskild Ebbesen, som har tre OL-guld-, to OL-bronce-, seks VM-guld- og to VM-sølvmedaljer.

Da Team Danmark fejrede 25 års jubilæum blev ”Guldfireren”s præstationer udpeget til at være den næststørste idrætspræstation i Danmark gennem de 25 år, kun overgået af fodboldlandsholdets europamesterskab.

Der er ingen kommentar endnu