Gå til hovedindhold
TemaKognitive problemerSe hele temaet

Hukommelsesteknik forbedrer læring og hukommelse

29. november 2013
Kort fortalt

Et amerikansk studie fra 2013 peger på, at den særlige hukommelsesteknik ”modified Story Memory Technique” (mSMT) kan styrke læringsevnen og hukommelsen hos mennesker med sclerose.

Forskerne fra New Jersey havde 86 mennesker med forskellige typer sclerose med i studiet. Forsøgsdeltagerne blev delt op i to grupper med 45 i en såkaldt behandlingsgruppe og 41 i en placebogruppe. Hverken deltagere eller behandlere vidste hvem, der var i hvilken gruppe.

Deltagerne i behandlingsgruppen modtog et undervisningsprogram kaldet ”modified Story Memory Technique”, hvor man mødes med en terapeut og bliver undervist i en særlig hukommelsesteknik. Deltagerne i placebogruppen mødtes også med en terapeut, men lærte ikke at bruge teknikken.

Hver gruppe gennemgik 10 træningssessioner, to gange om ugen i fem uger. Alle deltagere gennemførte hukommelsestests og spørgeskemaer omkring angst, depression og andre parametre umiddelbart inden påbegyndelsen af deres træning og seks måneder efter træningen var overstået.

Hvad er modified Story Memory Technique?

Modified Story Memory Technique (mSMT) er et genoptræningsprogram til hukommelsen. Programmet involverer 10 sessioner, hvor man mødes med en terapeut 2 gange om ugen i 5 uger.

I løbet af de første 4 sessioner, præsenteres man for en mærkelig historie på skrift. Et eksempel: ”Hr. Jones PLUKKER et friskt ÆBLE fra et TRÆ. ”

Fordi teksten har ord med store bogstaver og billedsprog, bliver den nemmere at huske. Historien gentages 2 gange i hver af de første 4 sessioner, og terapeuten giver tips til, hvordan man bedre kan huske den.   

Man får herefter en liste med ord, som man selv skal gøre til en historie – man lærer altså, at man bedre kan huske ting, som sættes ind i en kontekst (en historie).

Det sidste par sessioner bruges på, at man bliver undervist i, hvordan teknikkerne kan bruges i hverdagen.

Kilde: Tracy, N. (2015) Improving Memory in MS: Modified Story Memory Technique. Disability Living. 

Øget tilfredshed

Resultaterne af forsøget viste, at flere deltagere i behandlingsgruppen end i placebogruppen forbedrede deres hukommelse og indlæring, deres planlægnings- og organiseringsevner, deres generelle tilfredshed og reducerede deres apati. Disse effekter kunne man stadig måle efter seks måneder.

Forskerne konkluderer derfor, at modified Story Memory Technique ikke bare forbedrer indlæring og hukommelse hos mennesker med sclerose, men også øger deres generelle tilfredshed og forbedrer parametre som træthed og depression.

Se en sammenfatning af studiet i tidsskriftet Neurology

1 Kommentar
notamember
Lena Seest - 7. september 2019

Hej :-)
Jeg fik diagnosen tilbage i 1988, og jeg har ingen fysiske/synlige problemer med sygdommen. Jeg får dog efterhånden større og større udfordringer med hukommelsen. Jeg er pt i arbejdsprøvning, og her oplever jeg til tider en stor afmagt, som kan få tårerne frem, hvilket jeg aldrig har prøvet før. Jeg ved ikke hvor jeg skal skrive om mit problem, men da jeg søgte på hukommelse, dukke denne artikel op, og så tænkte jeg at det var forsøget værd.
Jeg håber og krydser fingre for, at der er nogen der læser mit indlæg og har en mening/kommentar til mine udfordringer!
Mvh Lena Seest