Gå til hovedindhold

Hvad mener arbejdsgiverne?

25. oktober 2017
Kort fortalt

Mange virksomheder ønsker at være rummelige og tage et socialt ansvar, mener arbejdsgiverforeningen Dansk Industri. Men ærligheden omkring sygdom er et krav, hvis samarbejdet skal fungere godt, forklarer to chefer.

Thumbnail

Der kan være mange grunde til, at du vælger, ikke at fortælle om din kroniske sygdom, når du søger arbejde eller allerede er ansat. Men der er enighed blandt virksomheder og i arbejdsgiverforeningen Dansk Industri om, at ærlighed er et nøgleord.

Claus Larsen, som ejer tømrer- og snedkervirksomheden Guldfeldt og entreprenørvirksomheden Hans Jørgensen og Søn, fortæller, at det er vigtigt for hans virksomheder, at man melder klart ud om sin kroniske sygdom med det samme.

”Så ved vi, hvilket menneske det er, vi står overfor, og hvilke særlige hensyn, der skal tages eller der kan blive brug for,” forklarer han.

Også HR-chef i Psykiatri og Social i Region Midtjylland, Lars Riise mener, at sclerose bør nævnes, hvis sygdommen på nogen måde kan få indflydelse på det arbejde, som man bliver eller er ansat til.

”Den jobsøgende må jo konkret vurdere, om det har betydning for at kunne varetage jobbet og om det derfor er relevant at fortælle det eller ej. Samtidig er det vigtigt, at begge parter fra start har tiltro til hinanden, og derfor synes jeg personligt, at det vil være bedst at fortælle om en sygdom som sclerose, netop fordi den er kronisk, og man ikke kan være sikker på, hvordan det udvikler sig,” siger han.

Rummeligheden kræver åbne og ærlige ansatte   

Holdningen om at arbejdsgivere, jobsøgende og medarbejdere skal være åbne og ærlige overfor hinanden, er et generelt billede, som arbejdsgiverforeningen Dansk Industri mærker blandt mange virksomheder.

”Det er vores generelle opfattelse, at rigtig mange virksomheder gerne vil tage et socialt ansvar ved blandt andet at ansætte mennesker, der har en kronisk sygdom af den ene eller anden art. Og ikke kun for at tage et socialt ansvar, men også ud fra en erkendelse af at mennesker der har en kronisk sygdom, kan bidrage med en masse værdifuldt til virksomhederne,” forklarer chefkonsulent i Dansk Industri Jan Lorentzen. 

Der er forskel på virksomhederne

Flere virksomheder fortæller, efter en rundspørge, at de sagtens kunne finde på at ansætte en jobsøgende, der har en kronisk sygdom som sclerose. Men der er én ting, der er afgørende for, om virksomhederne har mulighed for det.

”Større virksomheder kan have bedre forudsætninger for at have en ansat, der har en kronisk sygdom, hvor særlige hensyn eller uventet sygdom kan dukke op. Det har de, fordi de i højere grad har mulighed for at fordele medarbejderens arbejdsopgaver til kollegaer, hvis der opstår noget uventet,” forklarer Jan Lorentzen og fortsætter:

”Det vil en lille smedjevirksomhed med syv ansatte have noget vanskeligere ved. En mindre virksomhed kan jo risikere, at driften går helt i stå, hvis der er en medarbejder, der pludselig må sygemelde sig, eller som ikke kan udføre jobbet fuldkomment. Det er ikke ens betydende med, at mindre virksomheder ikke vil tage det sociale ansvar, men de er bare mere sårbare.”

Vi kunne godt få plads til en med sclerose

Netop skelnet mellem mulighederne, som større og mindre virksomheder har, er noget, som Claus Larsen nævner flere gange.

”Jeg har omtrent 300 medarbejdere, og vi ville godt kunne få plads til en med sclerose. Men jeg tror generelt, at virksomheders størrelse har en meget stor betydning for, om de har overskuddet til at håndtere, hvis en medarbejder bliver syg eller har brug for, at der tages specielle hensyn,” forklarer han.

Rummeligheden kan falde til jorden

Den rummelighed, som Dansk Industri ser et generelt billede af blandt virksomheder, kan dog hurtigt ramme gulvet, hvis den jobsøgendes hemmelighed får konsekvenser for det arbejde, som jobbet kræver, mener de to chefer.

”Hvis en ansøger starter med bevidst at holde noget skjult, som rent faktisk har betydning for at kunne varetage arbejdet, så forsvinder tilliden jo, og det kan være svært at skabe et godt samarbejde efterfølgende. Og det kan jo også få alvorlige konsekvenser, da der efter Lov om Helbredsoplysning er pligt til at oplyse om sygdom, som har en væsentlig betydning for at kunne varetage opgaverne”, fortæller Lars Riise.

Samme holdning kommer fra Claus Larsen, der forklarer, at det er muligt for virksomheden at tage de hensyn, der er eller kan blive brug for, og virksomheden får mulighed for at tænke mere langsigtet, hvis man fra start melder klart ud om sin sygdom.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.