Hvad skal du gøre, når du får et attak?
Usikkerheden var ikke til at tage fejl af, da flere med sclerose tidligere i år diskuterede, hvad man gør, når man får et nyt attak. Derfor har vi spurgt overlæge Morten Blinkenberg, om han kan gøre os klogere på spørgsmålet.

”Hvordan forholder I jer, når I får et nyt attak. Ser i bare tiden an eller kontakter i læge? Jeg er helt ny her…”
Sådan lød overskriften i en tråd på Facebook, hvor forvirringen kun voksede, jo flere svar man kom igennem. En forvirring der sår tvivl om, hvorvidt der overhovedet findes retningslinjer for, hvad man skal gøre, og hvad der skal ske, når man får et nyt attak.
Men det gør der, lyder det fra Morten Blinkenberg, som er overlæge på Rigshospitalets skleroseklinik.
Stor dosis på kort tid
Dét, der afgør, om du rent faktisk har fået et nyt attak, er, at du mærker en forværring af nye eller eksisterende neurologiske symptomer, såsom føleforstyrrelser, nedsat syn eller kraftnedsættelse i musklerne. Forværringen skal fortsætte i mindst 24 timer, før det anses som et rigtigt attak.
”Hvis patienten oplever det, og hvis symptomerne er så voldsomme, at de nedsætter funktionsevnen og påvirker enten fysisk eller mentalt, så er der grund til at behandle med en særlig dosis af binyrebarkhormon i tre dage,” forklarer overlæge Morten Blinkenberg.
”Det er op til den enkelte neurolog at vurdere, hvornår man bør behandle et attak, men der er altså enighed om, hvornår og i hvor stort et omfang man bør behandle attakker med den her kur,” uddyber han.
Lindrer forværringerne
Behandlingen med binyrebarkhormon, som også kaldes en medrolkur, kan hverken reparere eller forebygge det nye attak, når først attakket er brudt ud, men det kan noget andet.
”Det forløb der følger, når man får et attak, er altid det samme, uanset om man får medrolkuren eller ej. Først sker forværringen, og derefter begynder helingsprocessen. Men det, som behandlingen med binyrebarkhormon kan gøre, er at skære toppen af forværringerne af, så man hurtigere bliver bedre,” lyder det fra Morten Blinkenberg.
”I princippet er det godt at kontakte sin skleroseklinik ved alle attakker, men hvis det er meget beskedne symptomer, kan man vente med at sige det til næste kontrol. Det afhænger dog helt af, hvor man er i sit forløb, og hvilken medicinbehandling man er i. Hvis det er et stort attak, skal man altid kontakte sin skleroseklinik og få tid til undersøgelse og behandling,” oplyser han.
Bliv klogere på, hvad et attak er, hvordan man behandler dem og hvad man selv kan gøre for at forebygge risikoen HER.