Gå til hovedindhold

Hver syvende Israelske sclerosepatient får lægeordineret medicinsk cannabis

15. december 2017
Kort fortalt

Medicinsk cannabis ser ud til at blive populært blandt mange med sclerose, der kæmper mod en hverdag med konstante smerter eller spasmer. Og det kan der være god grund til, lyder det fra Israelsk neurolog.

Thumbnail

Forestil dig en hverdag der er fyldt med stærke smerter eller spasmer, som intet af det traditionelle medicin kan hjælpe dig i mod. Sådan har ca. 2.500 danske sclerosepatienter det. Men om seksten dage skydes forsøgsordningen med medicinsk cannabis i gang, og det kan blive deres chance for at genvinde et overkommeligt liv. Derfor ser forsøgsordningen, ifølge en ny undersøgelse foretaget af Scleroseforeningen, ud til at blive populær.

Den nye undersøgelse viser nemlig, at 88% af de ca. 2.500 sclerosepatienter med stærke smerter eller spasmer er meget interesserede i muligheden, som forsøgsordningen åbner op for.

Og det kan der være god grund til, hvis man spørger Karussis Dimitrios, professor i neurologi og overlæge for scleroseklinikken på Hadassah Medical Center i Jerusalem.

“Der findes ikke særlig mange kliniske resultater, der fortæller os om virkningen af cannabis som medicin. Men i Israel har vi gjort os mange erfaringer med at behandle med cannabis, og resultaterne har generelt været rigtig positive. Derfor vil jeg mene, at de erfaringer vi har, er et indirekte bevis på, at det er noget, der virker for mange,” udtaler han.

Også i Israel er medicinsk cannabis populært

Scleroseforeningen mødtes med Professor Karussis Dimitrios i starten af december under et besøg i Israel. Israel er nemlig et af de lande i verden, der har flest års erfaring i at udskrive og behandle med cannabis til medicinsk brug. Derfor tog foreningen derhen for at blive klogere på netop dé erfaringer.

Og medicinsk cannabis er en mulighed, som ikke kun de danske sclerosepatienter med smerter og spasmer viser stor interesse for. Medicinsk cannabis er nemlig også noget, som flere og flere Israelere med sclerose, der oplever de samme problemer, har fået øjnene op for, fortæller Professor Karussis Dimitrios.

“Lige nu er det cirka 200 af mine sclerosepatienter, der får ordineret medicinsk cannabis. Det svarer til ti procent af alle mine patienter. Men der er faktisk lige så mange, der viser interesse og overvejer det, men som endnu ikke har besluttet sig,” fortæller han.

Fjorten procent bruger medicinsk cannabis 

Blandt alle sclerosepatienter i Israel er det omkring 14 procent, der får udskrevet medicinsk cannabis. De fleste mod smerter eller spasmer. Det fandt den Israelske Scleroseforening ud af i sommer, efter også de lavede en undersøgelse om interessen for medicinsk cannabis som 436 af de omtrent 6.000 Israelsere, der lever med sclerose, svarede på.

To af de patienter samt flere eksperter på området var nogle af dem, Scleroseforeningen mødte under besøget. Og det kommer du til at høre meget mere om til januar.

Der er ingen kommentar endnu